Ezeket látta már?

Felkészült? Ekkor kezdődik a téli napforduló

ünnepek, csillagászat, téli napforduló, csillagászati tél

Tudta, hogy az északi féltek téli napfordulója egyben a csillagászati tél hivatalos kezdetét is jelenti?

A hűvös évszak bevonulásával együtt közeleg a csillagászati tél kezdete, melyet pénteken üdvözölhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a napforduló pontosan 4 óra 27 perckor következik be december 22-én. Ekkor fordul meg a Nap az égen, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól.

Az északi féltekén a téli napfordulóval kezdetét veszi a Nap délről észak felé történő mozgása, jelölve a leghosszabb éjszakák és legrövidebb nappalok időszakát. Ez egy olyan időszak, amikor a Nap pályája a leghosszabb északi utat teszi meg az égen.

Fontos kiemelni, hogy a téli napforduló az északi féltekén december 21-én, néha 22-én is bekövetkezhet, míg a déli féltekén június 21-én, ritkábban 22-én vagy 20-án.

Ősi hagyományok

Ezen az esemény kulturálisan is fontos. Több kultúrában ilyenkor felelevenítik az ősi népi szokásokat, és ünnepségeket tartanak. A téli napforduló különleges pillanat, amely a természeti ciklusok változásával összefonódva inspirálja az embereket, és számos hagyományt idéz elő a világ különböző részein. Ahogy beköszönt a csillagászati tél, a természet is átalakul. Az emberek pedig szerte a világon megkezdik a készülődést az ünnepekre és az új év közeledtére.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 tipp, hogy ne legyen katasztrófa a karácsony

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

életmód

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához