Ezeket látta már?

Utasítást kapott egy pécsi iskola: maximum 2 percig szellőztethetnek

iskola

Hétvégére 16 fokra kell állítani a termosztátot.

Az RTL vasárnapi Híradója számolt be arról, hogy egy pécsi iskola a fenntartótól levelet kapott arra vonatkozólag, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy sikerüljön tartani az előírt hőfokokat.

Kocsis Máté, frakcióvezető korábban úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy fogják ellenőrizni az iskolákban maximálisan meghatározott 18 illetve 21 Celsius fokot, és hogy valójában a törekvés a fontos.

Vasárnap az RTL Híradója olyan tankerületi utasításról számolt be, ami azt tartalmazza, mire figyeljen az iskola, hogy tartani tudja az előírt hőfokot. Ennek értelmében az iskolában:

  • a szellőztetés maximum 120 másodpercig tarthat
  • rendszeresen ellenőrizni kell, hogy be van-e zárva minden ajtó és ablak
  • napi kétszer, délelőtt és délután is ellenőrizni kell, hogy annyi radiátor menjen, amennyi feltétlen szükséges
  • ellenőrizni kell, hogy nem ég-e valahol feleslegesen a villany
  • hétvégére 16 fokra kell állítani a termosztátot
  • minimális csoportbontások lehetnek csak, inkább a csoport összevonásokat szorgalmazzák

Az RTL által megkérdezett pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban igazgatója elmondta, hogy több helyre kihelyeznek hőmérőket, hogy ellenőrizni tudják majd a hőfokot. Az igazgató alacsonynak tartja a 18 Celsius fokos hőmérsékletet, és hozzátette, hogy előfordulhat, hogy a tanároknak majd bizonyos időközönként átmozgatásokat kell tartaniuk a diákok számára, hogy a vérkeringésük felpezsdüljön.

A 4444.hu információi szerint egy budapesti iskolában 25 százalékkal kell csökkenteni a fogyasztást, így ennek érdekében igyekeznek, minden olyan gépet kikapcsolni, amit nem használnak - beleértve a projektorokat (a tanárok elmondása szerint projektorok segítségével tartják az órákat), és az informatika órán használt számítógépeket is - ezzel a gyakorlati oktatást a minimumra szorítják. A mobilokat "szigorúan tilos" az iskolában tölteni, és saját laptopot sem lehet használni. A laphoz eljutott egy másik levél is, amiben azt kérik a diákoktól, hogy:

„mindenki öltözzön fel jól, lehetőleg rétegesen”, illetve vigyenek magukkal „ülőpárnát, plédet”, hogy „ne fagyjanak oda a székhez”, mert „a fűtési időszakban az első órán még hideg lehet”, miután nem indul be azonnal a fűtés, „az utolsó órán pedig már hideg”, mert már korábban leállítják a fűtést, „mivel a tanítás befejeztével az iskola épületét el kell hagyni”.

Az RTL kérdezte a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy ellenőrizni fogják-e a hőmérsékletet az iskolákban, az adásig nem kaptak rá választ.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához