Ezeket látta már?

Vastagbélrákszűrés: országos lesz az 50-70 évesek körében

vastagbélrákszűrés, vastagbél, daganat, rák

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. Ez az intézkedés a prevenciót és a korai betegségfelismerést helyezi előtérbe, valamint egy új szűrési keretrendszert is létrehoz.

Takács Péter államtitkár bejelentette, hogy a kormány idén 1,4 milliárd forintot, jövőre pedig hárommilliárd forintot fordít a szűrőprogramra. A cél az, hogy növeljék a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek számát. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a végső cél az, hogy az egészségügy ne csak a betegségekkel, hanem az egészség megőrzésével is foglalkozzon. Az első lépés ennek érdekében az országos vastagbélszűrés kiterjesztése az 50-70 éves korosztályra. A vastagbélrák korai felismerése és kezelése életet menthet, mivel a daganat kialakulása akár 8-10 évig is tünetmentes lehet.

Ennek érdekében felkérték Ádány Róza professzort, hogy készítsen egy tízéves népegészségügyi stratégiát. Ez a dokumentum a prevenciót és a korai betegségfelismerést helyezi előtérbe, valamint egy új szűrési keretrendszert is létrehoz - írja a medicalonline

Terveik között szerepel az általános egészségfelmérés bevezetése is a munkaképes korú lakosság számára, amelyet ötévente ingyenesen biztosítanak.

A szűrővizsgálat első fázisa a székletvér laboratóriumi elemzése, amelyhez a páciensek otthon mintát vehetnek. Ha a vizsgálat "nem negatív" eredményt hoz, kolonoszkópiára van szükség. A pilot program eredményei alapján az elmúlt években 3,6 millió meghívót küldtek ki, és 900 ezer mintát kaptak vissza. A nem negatív minták aránya 10% volt, és 28 ezer kolonoszkópiás vizsgálatot végeztek, melyek során 15 500 esetben távolítottak el polipokat, és közel 9000 embernél állapítottak meg rákmegelőző állapotot, míg ezernél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.

Az érintett korosztályok értesítést kapnak a szűrővizsgálatokról, amelyeket az Egészségablak applikáción keresztül is nyomon követhetnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a tumorra a kávéfogyasztás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#véres széklet

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához