Ezeket látta már?

Mit tegyünk vészhelyzet esetén?

vészhelyzet segítségnyújtás 112

Egy égő házba rohanni, egy fuldoklót mély vízből kimenteni, vagy éppen John Wick módjára beavatkozni egy tömegverekedésbe, hogy megmenthessük a védteleneket, olyan hőstettek, amelyekkel gyakran találkozhatunk a filmvásznon.

Azonban a valóságban ezek a cselekedetek nem mindig a legbölcsebbek. Akár a legjobb szándék vezérel is bennünket, az életünket kockára téve, könnyen még több sérültet eredményezhetünk, mint amennyit hatékonyan mentenénk. Minden esetben, amikor valakinek segítünk, az első és legfontosabb dolog a helyszín biztonságának felmérése és a helyzet megértése. Ha a helyszín veszélyesnek tűnik, feladatunk – amennyiben lehet – a veszélyforrás elhárítása. - kezdi a Facebook bejegyzését az OMSZ.

Például áramütés esetén fontos az áramforrás kikapcsolása, mielőtt közel mennénk a sérülthöz. Ha nem tudjuk megszüntetni a veszélyforrást, azonnal értesítenünk kell a megfelelő hatóságokat (mentők, tűzoltóság, rendőrség) a 112-es segélyhívón keresztül, és a telefonon kapott utasításokat követve cselekednünk, anélkül, hogy saját vagy mások testi épségét veszélyeztetnénk.

Legyen szó tűzről, vízi mentésről, gázszivárgásról vagy bármilyen más veszélyforrásról, fontos megjegyezni, hogy nem rendelkezünk szakmai képzettséggel és védőfelszereléssel. Ha úgy érezzük, a helyszín biztonságos, akkor kezdjük meg az elsősegélynyújtást, de legalább legyen nálunk legalább egy pár gumikesztyű, például az autónkban.

Tehát az elsősegélynyújtó feladata veszélyes helyzetekben:

  • Tájékozódjunk és győződjünk meg a helyszín biztonságáról!
  • Ha lehet, szüntessük meg a veszélyforrást!
  • Kérjünk segítséget! Nyújtsunk pontos információt a helyszínről és kövessük az utasításokat!
  • Védjük meg saját és mások testi épségét!
  • Használjunk védőfelszerelést, például gumikesztyűt!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elsősegély: a magyarok többsége nem mer segíteni, inkább félrenéz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elsősegély

Forrás: Országos Mentőszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához