Ezeket látta már?

Gázmérgezések tünetei

2010.03.03. Módosítva: 2015.11.04.

A gázok közös tulajdonsága, hogy a légutakon keresztül a szervezetbe bejutva hypoxiát (oxigénszegénység), illetve anoxiát (oxigénhiány) okoznak. A mérgezés súlyossága a gáz koncentrációjától, a belégzés időtartamától, valamint a keringés és légzés aktuális állapotától függ. A gázmérgezett beteget a helyszíni ellátást követően kórházba kell szállítani!

A gázmérgezések előfordulása, tünetei, lefolyása

Gázmérgezések tünetei

-Szén-monoxid mérgezés: a világítógáz, széngáz, kipufogógáz és a mocsárgáz tartalmaz szén-monoxidot. A mérgezést az okozza, hogy 2-300x erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Tünetek: fejfájás, hányinger-hányás, szédülés, tónusos-klónusos görcsrohamok, vizelettartási zavar, kóma, halál. A beteg bőrszíne mindvégig pirospozsgás marad! Teendők: szabad levegőre vinni, szabad légutakat biztosítani, tiszta oxigénnel lélegeztetés, alkalizálás. Bővebben a szén-monoxid mérgezésről:

-Szén-dioxid mérgezés: tipikusan "borospince-mérgezés" – a must erjedése során keletkező, a levegőtől nehezebb szén-dioxid a pince aljában megreked, és a tömény gázban megfullad a beteg. Tünetei és a teendők megegyeznek a szén-monoxidnál írtakkal.

-Klórgáz mérgezés: tipikusan "takarítónőháziasszony mérgezés" – ha a hypoba sósavat öntenek, klórgáz szabadul fel, amely a nyálkahártyák izgalmát váltja ki, illetve nagyobb koncentrációban tüdőödémát okoz. Tünetei: görcsös köhögés, fuldoklás, könnyezés, nyálfolyás. Teendők: szabad levegőre vinni, félig ülő helyzetben nyugalomba helyezni a beteget. Oxigén belélegeztetés, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás. Tüdőödéma esetén 40-100 mg furosemid adása.

-Nitrózus gázok okozta mérgezések: mezőgazdasági és ipari területen fordulnak elő, hosszabb lappangási idő jellemző lehet. Tünetek: szegycsont mögötti-, gyomortájéki fájdalom; légzési nehézség, barnás-kék színűvé váló bőr, csokoládébarna színű vér, citromsárga köpet, tüdőödéma, halál. Teendők: tilos a mesterséges lélegeztetés! Tiszta oxigént lehet belélegeztetni, félig ülő helyzetben a beteggel. Nyugtató, vízhajtó adása szükséges. Mindenképpen kórházi ellátást igényel!

A gázmérgezések diagnózisa és terápiája

Az egyes gázmérgezés típusok az előfordulási környezet és a jellegzetes tünetek alapján ismerhetők fel. A gázmérgezések terápiája a mérgező gáz típusától függ, de általános szabály az, hogy a mentésben résztvevő(k) biztonságát szem előtt tartva, a gázmérgezett beteget mielőbb szabad levegőre kell juttatni!

Forrás

Dr. Gőbl Gábor: Oxyológia

Dienes Zsolt: Sürgősségi ellátás

Forrás: EgészségKalauz