Ezeket látta már?

Glaukóma világhete

Zöldhályog: megelőzhető-e a látásvesztés?

zöldhályog, látásvesztés, vakság, kezelés, szűrés

A glaukóma, vagyis a zöldhályog, a vakság harmadik legelterjedtebb okozója. Az időben megkezdett kezeléssel azonban megelőzhető a teljes látásvesztés.

A glaukóma világhete miatt - március 10. és 16. között - a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ezen alkalomból Debrecenben kedden a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépületét is zöld színű fényekkel világították ki, hogy felhívják a figyelmet erre a betegségre.

A zöldhályog általában 40 éves kor felett jelentkezik, gyakorisága körülbelül két százalék, ami azt jelenti, hogy százból két embert érint. Az előfordulása az életkor előrehaladtával nő, 70 éves kor után pedig már minden tizedik embert érint. Ez a betegség a látóideg sorvadásával jár, melynek legfőbb oka a magas szemnyomás. A betegség korai felismerése nehezített, mivel sokáig tünetmentes lehet, így a páciensek csak később, vagy egyáltalán nem fordulnak orvoshoz. A glaukómás betegek központi látása sokáig megmarad, csak a látótérük perifériáján észlelnek szűkülést. Ez később romlik, és egyre nagyobb látótérkiesést okoz. A betegek általában csak ekkor veszik észre, hogy valami nincs rendben.

Hogyan kezelhető?

A kezdeti stádiumban diagnosztizált glaukóma hatékonyan kezelhető, meg lehet állítani a további romlást és megelőzhető a teljes vakság. A nyitott zugú zöldhályog enyhébb eseteiben gyakran elegendőek a szemcseppek, melyekkel a szemnyomást próbálják normál tartományban tartani. Ha a páciens nem reagál jól a cseppekre, akkor más kezelési lehetőségeket, például a szelektív lézer trabeculoplastica-t (SLT) alkalmazzák. Amennyiben ezek a terápiák nem hoznak javulást, akkor zöldhályog-ellenes műtétre lehet szükség.

A zöldhályog-ellenes műtétek jelentősen fejlődtek az elmúlt években, több új eljárás is elérhetővé vált. Például a Szemklinikán olyan technikákat alkalmaznak, amikor egy hajszálvékony csövet juttatnak be az operáció során a kötőhártya alá, mely folyamatosan biztosítja a csarnokvíz elvezetését.

A hatékony kezelés és a teljes látásvesztés elkerülése érdekében fontos hangsúlyozni a szűrővizsgálatok jelentőségét. Alap zöldhályog-szűrésekre minden általános szemészeti szakrendelőben van lehetőség, különösen ajánlott negyvenéves kor felett, különösen, ha családi előfordulásról van tudomásunk. A glaukóma világhét, március 10. és 16. között, erre hívja fel a figyelmet, és Debrecen is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol különböző eseményekkel emlékeznek meg erről a fontos témáról.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezekre a vitaminokra van szükség a szemünk egészségéhez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zöldhályog

Forrás: www.unideb.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához