Ezeket látta már?

Hungarocell-faló szuperférgeket találtak a tudósok - megmenthetik a Földet

szuperférgek, újrahasznosítás, hungaroszell, polisztirol, kutatás

A szuperférgek nemcsak hogy túlélték a kiadós polisztirol diétát, de még egy kis súlyt is felszedtek magukra tőle.

Csomagolóanyagok, eldobható evőeszközök, CD-tokok: ezek a polisztirolok a műanyagok legelterjedtebb formái közé tartoznak, az újrahasznosításuk viszont nem egyszerű. Túlnyomó többségük hulladéklerakókba kerül, olykor az óceánokba jut, ahol veszélyezteti a tengeri élővilágot.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem tudósai most felfedezték, hogy a szuperférgek – a Zophobas morio sötétbogarak lárvái – szívesen étkeznek ilyen anyaggal. Könnyen lehet, hogy speciális bélenzimeik jelentik majd a kulcsot az újrahasznosításhoz.

Chris Rinke, a Microbial Genomics című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője elmondta, hogy korábbi tanulmányokban az apró viaszférgekkel, lisztférgekkel már jó eredményeket értek el a "műanyag evés" terén. Most viszont úgy néz ki, a szuperférgekben sokkal nagyobb potenciál lehet.

A szuperférgek akár öt centiméteresre is megnőnek, több helyen tenyésztik is őket, hiszen kiváló táplálékforrás a hüllők, madarak, vagy akár emberek számára is, például Thaiföldön és Mexikóban.

Rinke és csapata három hétig különböző táplálékkal etette a szuperférgeket, egyik részük polisztirolhabot, közismert nevén hungarocellt, másik részük korpát kapott, a kontroll csoport pedig nem kapott táplálékot.

Így lehet fenntartható életet élni a járvány után >>

"Kiderült, a szuperférgek nemcsak hogy túlélnek egy polisztirol diétát, de jól is érzik magukat. Még egy kis súlyt is felszedtek az éhezéskontroll csoporthoz képest, ami arra utal, hogy a férgek energiához juthatnak a polisztirol evéséből" - mondta.

A polisztirolból tenyésztett szuperférgek rendben befejezték életciklusukat, bábokká, majd teljesen kifejlett kifejlett bogarakká váltak, ám a tesztek kimutatták, hogy a bélrendszerükben a mikrobiális sokféleség elveszett. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az élethez ugyan elegendő, de nem tápláló étrend számukra a polisztirol, és hosszabb távon előnytelen hatással van az egészségükre.

A csapat célja azonban nem is az, hogy férgekkel etessék meg a műanyagot: a metagenomika nevű technika segítségével azt a mikrobiális bélközösséget szeretnék kielemzni, amely megmutatja, hogy a szuperfétgek mely génkódolt enzimei vesznek részt a műanyag lebontásában, amelyet aztán nagy mennyiségben reprodukálhatnak.

Ezeket olvasta már?

Forrás: microbiologyresearch