Ezeket látta már?

Jobban jár, ha vizet iszik: meglepő, mit derítettek ki a diétás italokról

Orvostudományi kutatások
2025. október 13. 13:54
diétás italok májkárosító hatás

A diétás italok jobban megterhelik a májat, mint a cukros társaik? Ez az, amit már biztosan tudnak a kutatók.

Sokáig úgy hittük, hogy a diétás italok egészségesebb választásnak számítanak a cukros üdítőkhöz képest – főleg, ha valaki a testsúlyára vagy a vércukorszintjére ügyel. Egy friss, nagyszabású brit biobank tanulmány azonban egészen más képet fest: a mesterségesen édesített italok a máj egészségére nézve akár nagyobb kockázatot is jelenthetnek, mint a hagyományos cukros üdítők.

Mégsem olyan „ártatlan” a diétás üdítő?

A Soochow Egyetem (Suzhou, Kína) kutatócsoportja több mint 123 000 brit résztvevő adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek májbetegségben. Az átlagosan tízéves utánkövetés során a kutatók arra keresték a választ, hogyan befolyásolja a különböző italok fogyasztása a metabolikus diszfunkcióhoz társuló zsírmájbetegség (MASLD) kialakulását.

Az eredmények meglepőek voltak:

  • már napi egy doboz diétás üdítő is 60%-kal növelte a MASLD kockázatát,
  • míg a cukros italok esetében ez az arány 50% volt.

„Ezek az eredmények megkérdőjelezik azt az elterjedt vélekedést, hogy a mesterségesen édesített italok ártalmatlanok. Újra kell gondolnunk a szerepüket az étrendben és a máj egészségének megőrzésében” – hangsúlyozta Lihe Liu, a kutatás vezetője, aki a United European Gastroenterology (UEG) Week 2025 berlini konferenciáján mutatta be az eredményeket.

A víz marad a legbiztonságosabb választás

A MASLD ma már a világ lakosságának közel 38%-át érinti, és a cirrózis (májzsugor), valamint a májrák egyik leggyakoribb előfutára. Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint az életmódváltás továbbra is a legfontosabb kezelési irány: a kiegyensúlyozott étrend, a testsúly rendezése, a rendszeres mozgás és az alkohol kerülése nélkül nem várható javulás.

A tanulmányban mind a cukros, mind a diétás italok fogyasztása magasabb májzsírtartalommal járt együtt:

  • napi egynél több adag cukros ital kb. 5%-kal,
  • a diétás italok pedig 7%-kal növelték a máj zsírtartalmát.

Érdekesség, hogy amikor a résztvevők vizet ittak az édesített italok helyett, a MASLD kockázata 12–15%-kal csökkent.

„A legbiztonságosabb megközelítés az, ha mind a cukros, mind a mesterségesen édesített italokat mérsékeljük. A víz leveszi az anyagcseréről a terhet, segít megelőzni a zsír felhalmozódását a májban, és közben természetes módon hidratál” – összegezte Liu.

Mi állhat a háttérben?

A szakértők szerint a két italtípus más-más mechanizmuson keresztül árthat.

  • A cukros üdítők gyors vércukor- és inzulinszint-emelkedést váltanak ki, fokozzák a súlygyarapodást és növelik a húgysavszintet – mindez hozzájárul a májban történő zsírfelhalmozódáshoz.
  • A diétás italok ezzel szemben a bélmikrobiom összetételét változtathatják meg, torzíthatják a teltségérzetet, fokozhatják az édesség utáni vágyat, és egyes esetekben még az inzulinelválasztást is serkenthetik – ami hosszú távon hasonló következményekhez vezethet.

További kutatásokra van szükség

A felfedezés jelentős, de nem végleges. Dr. Sujit V. Janardhan, a Rush University Medical Center (Chicago, Janardhan S.V., Rush University Medical Center, Chicago, 2025) zsírmájprogramjának vezetője szerint a megállapításokat óvatosan kell értelmezni.

„Egy ilyen nagyszabású, populációalapú vizsgálatban elengedhetetlen, hogy a zavaró tényezőket – például a résztvevők egyéb egészségi állapotát – megfelelően kontrolláljuk” – mondta a Medscape Medical Newsnak.

Hozzátette: „Nem kizárt, hogy a cukormentes italokat fogyasztók eleve több anyagcsere- vagy szív-érrendszeri kockázattal bírtak, ami miatt áttértek a diétás italokra. Ezek a társbetegségek önmagukban is növelhetik a zsírmáj előfordulását.”

Mégis, egy dologban minden szakértő egyetért: akik a cukros vagy diétás italokat vízzel helyettesítették, azoknál a máj egészsége javult.

„Amíg nem állnak rendelkezésünkre részletes mechanisztikus vizsgálatok, a sima víz továbbra is a legjobb választás” – zárta Janardhan.

Rejtett májkárosítók: ezek az ételek és italok ártanak a legjobban a májnak!
Kapcsolódó cikk

Rejtett májkárosítók: ezek az ételek és italok ártanak a legjobban a májnak!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: medscape
# diétás italok # cukros italok # májkárosodás # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés