Veszélyes szintű TFA-t találtak a mindennapi élelmiszerekben: ezek a legszennyezettebbek
Magas „örök vegyi anyag” TFA-szintek mindennapi gabonatermékekben Európa-szerte.
A Pesticide Action Network Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége új tanulmánya magas szinteket mutat ki az „örök vegyi anyagként” ismert trifluorecetsavból (TFA) – amelyről nemrégiben bebizonyosodott, hogy károsítja a szaporodási képességet és a fejlődést – Európa-szerte vásárolt mindennapi gabona alapú termékekben. A legszennyezettebb élelmiszer egy tipikus reggeli gabonapehely. Az átlagos TFA-koncentráció 107-szerese a csapvízben mért értéknek. A jelentés rámutat: az étrendünk jelentős útja az emberi TFA-kitettségnek. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége felszólítja a döntéshozókat, hogy azonnal határozzanak meg jóval szigorúbb TFA-határértéket, és tiltsanak be minden PFAS-tartalmú „növényvédőszert” és más TFA-forrást.
A kutatás 66, hagyományos módon előállított gabona alapú terméket vizsgált, amelyeket 16 európai országban, köztük Magyarországon vásároltak. A minták között szerepeltek gabonapelyhek, népszerű édességek, tésztafélék, croissant, teljes kiőrlésű és fehér kenyér, valamint lisztek. Mivel az élelmiszer-hatóságok nem monitorozzák a TFA-t az élelmiszerekben, ez az első ilyen jellegű, EU-szintű vizsgálat. Magyarországon 3 mintát vett a Magyar Természetvédők Szövetsége: egy adag sajtos pogácsát, egy rozskenyeret és egy csomag durva zabpelyhet. Csak a rozskenyér nem volt TFA-val szennyezett. A tanulmány korábbi jelentésekre épít, amelyek magas TFA-szinteket mutattak ki európai borokban, és széles körű szennyezést a csapvízben.
A legfontosabb megállapítások:
A gabonaalapú élelmiszerek széles körű szennyezettsége Európában: a TFA-t a minták 81,8%-ában (66-ból 54 mintában) kimutatták, 16 országban.
Magas szennyezettségi szintek: az átlagos TFA-koncentráció 78,9 μg/kg volt, a legmagasabb érték pedig elérte a 360 μg/kg-ot. A búzaalapú termékek szignifikánsan szennyezettebbek más gabonaféléknél.
Az élelmiszer a legjelentősebb expozíciós út a csapvízen túl: a mért TFA-szintek 107-szer magasabbak, mint a csapvíz átlagos koncentrációja [1].
Az EU-ban nincs meghatározott elfogadható szermaradvány határérték (MRL) a TFA-ra, és friss kutatások szerint a TFA károsítja a reprodukciót, a fejlődést és a pajzsmirigyet. Ezért a 0,01 mg/kg (10 μg/kg) alapértelmezett MRL-értéket kellene alkalmazni, amely az ilyen toxicitást okozó növényvédőszer-hatóanyagokra is érvényes. Ennek ellenére 54 minta túllépte a határértéket.
Szennyezettségi adatok Európa-szerte:
- 360 μg/kg – reggeli gabonapehely (Írország)
- 340 μg/kg – teljes kiőrlésű kenyér (Belgium)
- 310 μg/kg – búzaliszt (Németország)
- 210 μg/kg – baguette (Franciaország)
- 200 μg/kg – rusztikus svájci kenyér / rauchbrot (Svájc)
- 180 μg/kg – croissant (Franciaország)
- 130 μg/kg – mézeskalács / „pepernoten” (Hollandia) – népszerű gyerekcsemege a Sinterklaas ünnepen
- 120 μg/kg – kétszersült / pirítós kenyér (Spanyolország)
- 120 μg/kg – liszt (Luxemburg)
- 74 μg/kg – zsemlemorzsa (Ausztria)
- 62 μg/kg – tönköly toast kenyér (Lengyelország)
- 49 μg/kg – keksz (Bulgária)
- 49 μg/kg – kukoricaliszt (Románia)
- 42 μg/kg – mákos bukta (Csehország)
- 31 μg/kg – durva zabpehely (Magyarország)
- 26 μg/kg – spagetti (Olaszország) – csak egy minta került vizsgálatra
- 17 μg/kg – olívaolajos kétszersült (Görögország)
„A TFA-nak minden ember ki van téve többféle úton – az élelmiszereken és a csapvízen keresztül is. Eredményeink sürgetővé teszik a PFAS-tartalmú peszticidek azonnali betiltását, hogy megállítsuk az élelmiszerlánc további szennyeződését.” – hangsúlyozta Simon Gergely, a PAN Europe vegyianyag szakértője.
A trifluorecetsav (TFA) a PFAS-tartalmú peszticidek (félrevezető módon „növényvédőszerek”) és F-gázok lebomlási terméke, rendkívül nehezen bomlik le, mindenhova eljut a környezetben, és károsítja a szaporodási képességet és a fejlődést. A vegyipari cégek által közzétett vizsgálatok összefüggést mutattak a romló spermakép, valamint a pajzsmirigy-, máj- és immunrendszeri káros hatások között is. Vízoldékonysága miatt a TFA felhalmozódik a vízben és a talajokban, ahonnan a növények könnyen felveszik. A kutatások arra utalnak, hogy a búza különösen hatékonyan halmozza fel a TFA-t – ez magyarázhatja a magas szinteket a kenyérben, tésztában és gyerekeknek szánt kekszekben.
„A TFA-szintek a minták 81,8%-ában meghaladták a szaporodási képességet károsító vagy hormonkárosító anyagokra vonatkozó alapértelmezett elfogadható szermaradvány határértéket (MRL). A TFA-ra lebomló peszticideket sürgősen be kell tiltani. Nem engedhetjük, hogy gyermekek és várandós nők olyan vegyi anyagoknak legyenek kitéve, amelyekről tudjuk, hogy károsítják a szaporodási képességet.” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
A PAN Europe sürgeti az az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, hogy határozzon meg védelmi célt szolgáló TFA-határértéket, és felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat a PFAS-tartalmú növényvédő szerek betiltására, valamint a TFA monitorozására az élelmiszerekben.
Összegezve
- A trifluorecetsavat (TFA) kimutatták Európa-szerte elérhető gabona alapú termékekben, amely károsíthatja a szaporodási képességet és fejlődést.
- A vizsgálat 66 terméket értékelt, és a minták 81.8%-ában jelen volt a TFA a túllépett határértékkel.
- Ez az első EU-szintű tanulmány, amely dokumentálja a TFA jelenlétet gabona alapú élelmiszerekben.
- A PAN Europe sürgeti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, hogy határozzon meg védő határértéket, és tiltsa be a PFAS-tartalmú növényvédőszereket.
- A kutatás létfontosságú, hogy korlátozzák a TFA-élelmiszerláncba történő bejutását, megelőzve környezeti és egészségügyi károkat.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!