Ezeket látta már?

Megcsípte a darázs a nyelvét, belehalt a szentendrei zöldséges

darázs, darázscsípés, szentendre, halál

Az 56 éves férfi a darázscsípés után összeesett.

Darázscsípés után vesztette életét 2022. augusztus 3-án, szerdán reggel egy 56 éves férfi a Bükkös-parti zöldségesüzletnél. Életét az azonnali elsősegély és a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A tragikus hirtelenséggel elhunyt férfi az üzlet alkalmazottja volt. A környezetéből származó információnk szerint a nyelvén csípte meg egy darázs, ami után összeesett, és semmilyen életjelet nem mutatott. Az üzletvezető azonnal hívta a mentőket és megkezdte az újraélesztést - írja a Szentendre.hu.

Méh- vagy darázscsípés: mikor kell orvoshoz fordulni?

A méh vagy darázs által okozott csípés helyén kialakuló fájdalmas, piros duzzanat nagyon kellemetlen tud lenni, leggyakrabban azonban a kellemetlen érzésen kívül nem jár egészségügyi kockázattal. Fontos tudni viszont, hogy ha a rovarcsípést követő 2 napon belül a távolabb eső bőrfelületen kiütések jelennek meg, vagy légzési, keringési zavar és hasi panaszok jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakciót jelezhetnek.

Mi az anafilaxiás sokk?

Anafilaxia, illetve komolyabb allergiás reakció akkor jelentkezik, ha a csípés után rövid időn belül (2-20 perc alatt) általános rosszullét lép fel. A tünetek az allergia súlyosságától függően a következőek lehetnek:

  • Enyhe panaszok: viszkető bőrpír és csalánkiütés a test teljes felületén, szénanáthához hasonló tünetek
  • Közepesen súlyos panaszok: asztmás nehézlégzés, hányás, hasmenés, vérnyomás esés, ödémás duzzanat az arcon (akkor is, ha a csípés nem ott történt)
  • Súlyos reakció: nehézlégzés, halálfélelem, ájulásérzés és eszméletvesztés. Az anafilaxiás sokk halálos is lehet!

Méh- és darázscsípés allergia esetén általános reakció a felnőttek nagyjából 3 százalékánál fordul elő, ezek nagyrészt enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak. Azt, hogy kinél fog allergiás reakció fellépni, nem lehet megjósolni. Az általános allergiás reakciót mutató betegek többségénél az előző csípés alkalmával semmilyen tünet nem jelentkezett.

Mindent tudni akar a rovarcsípésekről? Ide kattintva olvashat további cikkeket a témában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: szentendre.hu