A tüdőrákos betegek 85 százaléka dohányos

#élethossz
2016.02.12. Módosítva: 2016.02.12.

Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, évente közel 10 ezer ember haláláért felelős – olvasható az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Rákellenes Világnaphoz kapcsolódó közleményében.

Nem sikerült a női tüdőrák aggasztó, gyorsan növekvő trendjét megtörni és évről évre egyre több nő életét követeli tüdőrák, a férfiak esetében is csak lassú javulás észlelhető. Elfogadhatatlanul magas az aktív életkorúak megelőzhető halálozásának aránya mindkét nem esetében.

A tüdőrák jelentős mértékben életmódhoz kötődő és ezért megelőzhető daganatféle. Kiemelten fontos életmód tényező a dohányzás, a betegek 85 százaléka dohányos vagy évtizedeken keresztül dohányos volt. A dohányzás elkezdésének egyre fiatalabb korosztályra tolódásának szomorú következményeként látszik az, hogy szaporodik a 40-50 éves korosztályban észlelt tüdőrákos esetek száma.

Rák megelőzésének szempontjából a dohányzás abbahagyása kiemelt jelentőségű, melyhez számos segítség hozzáférhető. Így a tüdőgondozóhálózatban egyéni és csoportos dohányzás leszokás támogatási programok vehetők igénybe és az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ részeként működik a telefonos tanácsadó program, mely az ingyenesen hívható 06/80/44-20-44 zöld számon elérhető. A dohányzás abbahagyása már a leszokás utáni első évben számos pozitív hatással bír, s a leszokást követően évről évre csökken a tüdőrák kialakulásának a valószínűsége is.

A rendszeres fizikai mozgás és az egészséges, sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással járó életmód másik két tényező, ami segít a rák megelőzésben.

A tüdőrák felismerése korai szakban nehéz, sokáig nem okoz panaszt, tünetet és gyakran csak előrehaladott stádiumban kerül felfedezésre. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben HUNCHEST néven folyik hazánkban az a vizsgálat, amely a magas rizikójú egyének bevonásával az alacsony dózisú mellkas CT, illetve a digitális tomoszintézis alapú tüdőrák szűrés hatékonyságát vizsgálja a betegség korai felismerésében.

A tüdőrák holisztikus megközelítése magába foglalja a megelőzést, a korai diagnózist, a komprehenzív tüdőrák ellátást. A betegséggel kapcsolatosan az elmúlt években olyan új kutatási eredmények vannak, amelyek az eddigieknél hatékonyabb kezelési lehetőségeket eredményeztek és ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a daganatot is krónikus betegséggé lehessen tenni. Az új, hatékony kezelési módok hozzáférhetővé tétele, a támogató kezelések megfelelő alkalmazása, a palliatív ellátás fejlesztése mind olyan terület, melyen hazánkban is folyamatos az előrelépés.

Magyarország elköteleződött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által koordinált küzdelemben, és célul tűzte ki a nem fertőző krónikus megbetegedések, köztük a daganatos betegségek 25%-os csökkentését a következő években, amit csak szoros együttműködéssel, összefogással, egyéni elköteleződéssel lehet megvalósítani.

A Rákliga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója által működtetett Harcosok Klubjának mai rendezvényének a legfőbb üzenete az, hogy nemcsak össze tudunk fogni, hanem meg is tesszük- és együtt sikerülni fog a tüdőrák leküzdése.

NEFI

Forrás: EgészségKalauz