Ezeket látta már?

Abortus, terhesség, vércsoportok

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

.... hetes kismama vagyok és Rh negatív a vércsoportom. Sajnos tavaly ...-ben, az első terhességemmel, missed abortionom volt. Ezután a nőgyógyászom azt ajánlotta, hogy nem kell mennem kivizsgálásra, nyugodtan próbálkozzunk a következő babával. A párommal vártunk egészen tavaszig, amikor újra megfogant a gyermekünk (természetes úton, és első próbálkozásra)

Pár napja vérzéssel kellett az ambulanciára mennem. Ott elláttak és a magzattal is minden rendben volt, korának megfelelő mérettel és szívműködéssel. Két hét ágynyugalmat javasoltak, és Duphastont és Magnerotot írtak fel. A vérzés azóta elmúlt.

Kell-e aggódom, hogy a Duphaston negatív hatással van a magzatra?

Nem kellett volna AntiD ellenanyagot kapnom a vérzés után?

Nagyobb esélyem van-e magzati megbetegedésre illetve magzati elhalásra a vércsoportom miatt?

Kérem, hogy adjon hasznos tanácsot.

Köszönettel:

Válasz:

Aggodalomra semmi oka. A Duphaston sárgatesthormon származék, amelyet a petefészek által termelt sárgatest hormon megfelelője, és a terhesség zavartalan fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentősége van, a magzatra tehát semmilyen káros hatása nincs.

Amennyiben a vérzés miatt történt ultrahangos vizsgálatnál mindent rendben találtak - pl. nem volt nagyobb vérömleny a méhfal és a terhesség között, amely okozhat vérzést a terhesség alatt, - nincs szükség Anti D adására.

Ha az előző terhessége sajnálatos befejeződése után részesült Anti D védelemben, akkor a vércsoportja semmilyen fokozott kockázatot nem hordoz.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához