Ezeket látta már?

Allergiás jelenségek

2012.07.30. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

34 éves vagyok, 17 éves korom óta "allergiás", bár ez a bőrtesztekkel csak nagyon rég lett alátámasztva, még a kezdetekkor. A panaszaim tipikus allergiás tünetek, és egy furcsaság, ami mostanában egyre zavaróbb. Ez pedig nem más mint oedema-s urticaria-s kiütések. Ezek régebben is voltak, ám mostanában igen gyakran, fizikai munkavégzés után pl. a tenyeremen is megjelennek, és napokig hevesen viszketnek, majd lassan elmúlnak. Ha egy csavarhúzó erősen megnyomja a tenyerem, már attól előjön, és ez roppant zavaró. Valamint volt már többször olyan jelenség, ha nagyon meleg helyen voltam, és erősen izzadtam, akkor főként a homlokomon, illetve néha a szemhéjaimon is elő szokott jönni. Ha megérzem a jellegzetes viszketést, amint lehet mosakszom, így nagyrészt a tünetek hamar csillapodnak, de csak a homlokomon. A tenyeremen minden esetben kellett eddig max 4-5 nap az elmúlásukhoz. Ha felismernék esetleg, hogy egy másik betegség is kínoz az allergiámon kívül, kérem, tudassák velem.

Köszönöm

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Allergia, allergiás jelenség az élet folyamán bármikor kialakulhat, és gyakorlatilag "bármire", tehát az Ön esetében, ahogy leírásából látom a meleg és az azzal kapcsolatos izzadás váltja ki a tüneteket. (Az nem derült ki, hogy emellett esetleg mi egyéb még?)

Amennyiben allergiás bőrtesztek - ha jól értem - gyakorlatilag majd 20 éve készültek, érdemes és célszerű lenne ezeket megismételtetni a szakrendelésen (allergológia). Elképzelhető - feltételezhető egyéb tényezőkre való allergia is, pl. mosószerek, kozmetikumok, fémek, penész, poratka... stb.

Egy alapos vizsgálat lenne szükséges, majd utána (ez sem derült ki, hogy szed-e gyógyszert), célzott kezelés antiallergiás szerrel.

Mindezt meg kellene konzultálni a klinikai immunológia-allergológia szakorvossal tehát.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz