Ezeket látta már?

Alvajárás, szomnambulizmus

2010.11.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

18 éves lány vagyok, és amióta emlékszem magamra, mindig rosszul aludtam. Még kisebb koromban is sokat járkáltam és beszéltem álmomban. Az utóbbi időben nem tudok rendesen elaludni, és ha sikerül is, nem érzem, hogy teljesen aludnék, emlékszem, hogy sokat forgolódtam az éjszaka közepén, többször fel is ébredek, s reggel kivétel nélkül, mindig álmosan ébredek, sosem éreztem eddig, hogy az éjszaka kipihentem volna magam.

Ezen kívül, ami nagyon zavaró, hogy testvéreim és szüleim elmondása szerint minden éjjel beszélek álmomban, valamint sokat kiabálok "zaklatottan". ( emiatt az utóbbi években az osztálykirándulásokat is kihagytam)

Nincs valami ötlete, vajon miért alszom ilyen rosszul?

Válaszát köszönettel várom!

Válasz:

Az Ön által leírottak elég tiszta formában azonosíthatóak az ún. szomnambulzimus, közkeletű nevén alvajárás fogalomkörével. Ma sincsen ennek az alvászavarnak pontos magyarázata, feltehetően a központi idegrendszer érésének egyfajta zavarával kapcsolatos, ettől nem kell megijednie, mert minden egyéb funkció - az Ön esetében is - biztosan érintetlen maradhat.

Csak éppen az alvás nehezített, és jelentkeznek ezek a "nem éber állapotban, de mégis fent vagyok" típusú észlelések - amelyekről a többiek számolnak be, és tipikusan Ön nem emlékszik rá - hiszen aludt...

Érdemes lenne mindenképpen, ha eddig ezirányban nem vizsgálták, neurológushoz fodulnia, egészen pontosan alvásambulanciára, vannak olyan helyek, osztályok, ahol kimondottan alvásneurológiával, alvászavarokkal foglalkoznak. Mivel Ön, ahogy írja, éppen most 18 év körüli, tehát felkereshet még gyermekneurológiát is ezügyben.

Javasoljuk, hogy ezt tegye meg mielőbb, mert érdemes komplettebb vizsgálatot végezni az alvásmintázatra, esetleg EEG-et is, tisztázni, hogy nem áll-e fenn, valamilyen kísérő jelenség a háttérben.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához