Ezeket látta már?

Egyik napról a másikra kijöhetnek új anyajegyek az erős napsütéstől? Az orvos válaszol

Az erős napsütés előhozhat új anyajegyeket? Az orvos válaszol

Kedves Doktorok! Kérdésem nem sürgős, és inkább általános jellegű.

Az érdekelne, hogy milyen idős korban kezdhetnek megjelenni az anyajegyek, és valóban létezik-e olyan, hogy ezek akár el is tűnnek? A korai anyajegyek lesznek a nagyobbak a későbbiekben, vagy előfordul, hogy akkorák maradnak, amekkoraként megjelentek? A mostani napsütéses időjárás okozhat olyat, hogy egyik napról a másikra lesz látható egy anyajegy? Elnézést, ha sok a buta kérdés! Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Az orvos válasza:

Kedves kérdező! Léteznek úgynevezett veleszületett anyajegyek, ezek gyermekkorban, 2 éves korig jelennek meg. Illetve, léteznek később megjelenő pigmentalt elváltozások is, ezek lehetnek anyajegyek, fény ártalom, pigmentfoltok.

Előfordulhat, hogy anyajegy “felszívódik”, eltűnik a bőrről, az immunrendszer idegenként kezeli és eltávolítja. Ez sem ad okot aggodalomra, a fehér foltot fokozottan kell védeni. Minden változás esetén és/vagy évente javasolt felkeresni bőrgyógyászt és megmutatni a pigmentalt képleteket.

14-16 éves kor alatt nem szükséges, csak megnyugtatás céljából. Ha bármi gyanús, készítsenek fényképet, dokumentálják a változást. Fényvédelemről gondoskodjanak rendszeresen!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák: ilyen tünetekből lehet tudni, ha egy anyajegy rosszindulatúvá válik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához