Ezeket látta már?

Baj, ha a nyugalmi pulzusom 90 felett van? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

vakcinainfó - az orvos válaszol, magas pulzus, pulzus, vérnyomás

Tisztelt Orvosok, 36 éves nő vagyok, kórelőzmény: IR, prolaktint termelő hipofízis adenóma, terhességi inzulinos diabétesz. Alkoholt nem fogyasztok, nem dohányzom.

Amióta eszemet tudom magas a pulzusom, a vérnyomásom meg alacsony. Pár éve azt mondta az üzemorvos, hogy ezzel kompenzálom az alacsony vérnyomást különben elájulnék. Édesanyám szerint, aki magasvérnyomás betegségben szenved évtizedek óta és pulzuscsökkentőt is szed, túl magas a pulzusom és gyógyszert is kéne szednem. Nemrég vettem egy pulzusmérő okosórát, ami 10 percenként méri a (van egy ujjbegyes pulzoximéterem is, közel azonosan mérnek meg egy Omron vérnyomásmérőm). A nyugalmi pulzusom 90 körül van, de volt már olyan is hogy 100 volt. ÉS elég gyorsan nagyokat tud ingadozni. Van, hogy este fekszem, és az ágyon tévézem nyugodtan - szintén 90 felett van. Itthonról dolgozom, számítógépes ülőmunkát végzek, no stressz, (kivéve a két gyerek ha hisztizik), ránézek az órára és 100. 2020 júniusában voltam kardiológián 1 hónapja tartó ritmuszavar miatt, ami aztán elmúlt. Ott készült akkor ECHO, Holter, TTEKG ,,Szignifikáns bradycardiát, pauzát, PQ megnyúlást, paroxysmalis tachycardiát, ST-T eltérést nem regisztráltunk. Szórványos pitvari extrasystolia, komp. pauzákkal." De ez aztán elmúlt. Hozzáteszem előtte 3 hónappal lehettem covidos, gyanítom, hogy ezek a szívproblémák akkor annak a következményei voltak) Akkor ott kérdeztem az orvost, hogy a pulzusom rendben van-e, azt mondta ,hogy mivel van amikor alacsony is tud lenni, szerinte ez pszichoszomatikus.

Háziorvosi méréskor is mindig 90 körüli, de sose foglalkoztak vele meg én se nagyon (fehérköpenyes szindróma), mivel a vérnyomásom meg alacsony és normális között váltakozik. Régebbi háziorvosom azt mondta, amíg nincs tartósan 100 felett nem kell vele foglalkozni.

Amit megfigyeltem még, hogy minden reggel amikor felkelek (teljesen nyugodtan) felugrik hirtelen 120-130-ra a pulzusom az alvás közbeni 60-70-ről. Étkezős után is felugrik egy tízest. Tényleg normális hogy nekem 90 körüli az átlag nyugalmi pulzusom, ha nem számítjuk bele amikor alszom? Nem fog így hamarabb elfáradni a szívem és kipurcanok? Amikor 100 fölött van sportolás vagy erőkifejtés nélkül, akkor furán szoktam magam érezni, 130-nál kifejezetten rosszul. Hozzászólásba csatolok képet a napi méréseimről. Menjek el megint kardiológiára, vagy ez normális? Vérnyomásom most épp 117/69 pulzus 95.

Köszönöm!

Tisztelt Csoporttag! A 90-es pulzusszám is normál frekvenciának számít és a pulzusszám variabilitása is. Ne mérje ennyit, felesleges stressz, csak tovább növeli a pulzusszámot, ami amúgy is leggyakrabban a felfokozott pszichés állapot következménye. Ha endokrinológiailag ellenőrzik, és vérszegénység sem áll fenn, próbálja elfelejteni a pulzusát. Rendszeres, fokozatosan növelt intenzitású aerob tréning (kardióedzés)hosszabb távon szépen csökkenti a nyugalmi pulzusszámot is számtalan egyéb előnyös hatása mellett.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol