Bélpolipok

#Belgyógyászat
2010.01.11. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Jelenleg polipjai vannak az a kérdésem, hogy lehetett-e előtte bélgyulladása?

Válasz:

Tisztelt Hölgyem!

Kérdése sajnos nem teljesen egyértelmű, valamint tüneteinek bővebb leírása is szükséges volna a pontos válaszhoz.

Általánosságban elmondható, hogy bélgyulladás esetén a vékony és/vagy a vastagbél nyálkahártyája betegszik meg - a gyulladás során a nyálkahártya vérbővé válik, megvastagszik, vizenyős lesz, szerkezete megváltozik, felszaporodnak benne az immunsejtek.

Ha a gyulladás elhúzódik, vagy fokozódik, akkor a bélnyálkahártya felszínén lévő, a tápanyag felszívódását elősegítő bélbolyhok fokozatosan elpusztulnak, illetve akár fekélyek is keletkezhetnek a bélfalon.

A bélgyulladást leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Ritkábban előfordul egysejtű paraziták, valamint bélférgek okozta bélgyulladás is. Egyes esetekben a táplálék allergia is bélgyulladást válthat ki, ezek közül a legismertebb a cöliákia, azaz a lisztérzékenység.

Ezzel szemben a polipok a vékony-, illetve a vastagbél falából a bél belseje felé kitüremkedő daganatok, amelyek egyaránt lehetnek jó- és rosszindulatúak. Méretük változatos, azonban minél nagyobbak, annál nagyobb az esély arra, hogy rosszindulatúak vagy rákmegelőző állapotnak felelnek me. A polipoknak lehet nyele, de hiányozhat is. A nyél nélküli polipoknál is nagyobb az esély a rosszindulatú állapotra.

Egyes polipok örökletes betegségek kapcsán jelennek meg (pl.: Peutz-Jeghers-szindróma, familiáris polipózis, Gardner-szindróma).

A polipok megjelenése általában nem jár specifikus tünetekkel, amennyiben mégis van tünet, akkor az leggyakrabban a végbélvérzés. Nagyobb polipok okozhatnak bélgörcsöket, hasi fájdalmat vagy akár bélelzáródást is. Egyes polipok (bolyhos adenómák) vizet és ásványi sókat választanak ki, ezért vizes hasmenéseket okozhatnak. A polipok kimutatása kolonoszkópiás vizsgálattal történik (ennek során a felfedezett polipok el is távolíthatók, valamint szövettani mintavételre is nyílik lehetőség, amelyből megállapítható, hogy jó vagy rosszindulatú-e a polip).

További információ belgyógyászati kivizsgálás során nyerhető, amennyiben ilyen panaszai vannak, javaslom, hogy keressen fel belgyógyászati szakrendelést!

Remélem segíthettem!

Jó egészséget!

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz