Ezeket látta már?

Bőrpír, viszketés

2017.04.02. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Tisztelt doktor Úr/Nő!

Kb. 1 éve kezdődött, hogy az alkaromon egy-két piros viszkető folt jött ki. Bőrgyógyász látta, azt mondta , valami irritáció, kaptam krémet. A krém jó volt, az a kevés folt, ami kijött, eltűnt tőle, ugyanakkor a probléma továbbra sem szűnt meg, mindig jöttek elő apró foltok, de kezelhetőek voltak.

Viszont körülbelül két-három hete súlyossá vált. Rohamosan terjed, már az egész alkarom ilyen, és a felkaromra is átterjedt, de a lábszáramon is észrevettem.

Szeretném kikérni a véleményét, hogy mi lehet ez, okozhatja-e esetleg valamiféle ételallergia (ételallergiám eddig nem volt, csak néhány növény), esetleg a stressz (mostanában volt bőven, gondolom a szintén újkeletű kb. 1 hónapos időnkénti szemhéjrángást az okozza).

Kb. 1 hete cetirizin tartalmú allergia gyógyszert szedek. Reméltem, hogy attól megszűnik, de nem így történt.

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján Önnél összetettebb kivizsgálásra lesz szükség, mind az általános immunrendszerét illetően (szervezete saját védekezőképességét kell megvizsgálni), mind pedig ahogyan azt Ön is feltételezi, pszichológiai állapotértékelésre is szükség lehet, ahogyan írja az Önt ért stressz okozta szemhéjrángása miatt. A psziché sérült működése kihat a szervezet fizikai védekezőképességére is.

Az említett kenőcs mometazon-furoátot, a lokális kortikoszteroidok csoportjába tartozó hatóanyagot tartalmaz, amely alkalmas egyes gyulladásos bőrbetegségek, úgymint pszoriázis (nem beleértve a kiterjedt plakkos pszoriázist) és bizonyos típusú bőrgyulladások által előidézett bőrpír és viszketés csökkentésére. Ez azonban csak tüneti kezelés. A lényegi megoldáshoz összetettebb vizsgálatokra lesz szükség, amelyek szervezetének immunrendszerére ill. pszichés állapotára is ki kell, hogy terjedjenek. Keresse fel ezért háziorvosát, számoljon be neki visszamenőleg is tapasztalt tüneteiről, ill. azok kezelésének történetéről, és háziorvosa fog dönteni allergológiai vizsgálat, ill. egyéb, esetleges alaposabb kivizsgálások szükségéről, majd adja a beutalókat a szakintézetekbe.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz