Bütyök és műtéti megoldása

#Ortopédia
2010.10.01. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Szép jó napot kívánok!

A következő kérdésemre szeretnék már pontos választ kapni: mindkét lábamon bütyök van. (Halus-Valgus). Az ortopéd orvos műtétet ajánlott.

Mindkét nagylábujjam, és a lábujjak alatti párna nagyon ég és nagyon zsibog, éjjel-nappal, kb. 2 éve. Mivel sok embernek van bütyke, és mégsem ég és zsibog, az a kerdesem : mitől van ez? A bütyök okozhatja ezt, vagy netán más oka is lehet?

Nem lelkesedem a műtétre!

Korom 58 év.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

A lábfejen található bütyökkel kapcsolatosan leírjuk a kezelési lehetőségeket Önnek.

A kezelés, kialakult "látványos" deformitásoknál a műtét. Hangsúlyozni kell azonban a megelőzést is. Fontos a helyes lábbeli, cipőviselet. Banális dolognak tűnik - mégis fontos. Jelentősen befolyásolja, kinek lesz ilyen deformitása, és főleg hogy mikor...

Kezdeti stádiumban betét vagy ortopéd cipő is enyhítheti a panaszokat. Elterjedt, hogy a bütyköt nem érdemes megoperáltatni, mivel úgyis újra kialakul. Való igaz, hogy nem kell minden bütyköt megoperálni, egyéni dolog, hogy mennyire fogadjuk el a lábdeformitást, vagy mennyire nem.

Ma elfogadott orvosi vélemény: amennyiben betét, cipő révén nem megoldható a panasz, a rendszeres cipőviselés nehézséget okoz, akkor érdemes műtétre vállalkozni. Más kérdés, hogy milyen műtétre és mikor.

A bütyökdeformitás kezelésére több mint 150 (!) műtéti megoldást írtak le. A helyzet azért nem ennyire súlyos, ahogy ebből a számból látszik. A mindennapi gyakorlatban néhány műtéti típus közül a megfelelően kiválasztottal lehet jól kezelni a deformitásokat.

58 évesen, ha egyébként a műtétet gátló körülmény, egyéb krónikus betegség, súlyosabb szívprobléma stb. nem áll fenn, nyugodtan lehet műtétre vállalkozni, valószínűleg azonban hosszabb várólistára fog kerülni...

Jobbulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz