Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A Candida hogyan terjed, és mivel szüntethető meg? Az orvos válaszol

A hüvelygomba-fertőzést a Candida albicans gomba túlzott elszaporodása okozza, amely természetes módon él a hüvelyben, a szájüregben és a bélben. Bizonyos körülmények között azonban megváltozik a hasznos baktériumok és gombák egyensúlya a testben, melynek következtében a gomba szaporodni kezd és tüneteket okoz.

Tisztelt Orvosok! 33 éves, alapbetegség nélküli nő vagyok. 4 éve szültem, műtöttek HSIL CIN3 HR HPV miatt (Gardasil felvéve, nálam és férjemnél is).

A leep konizációm óta a rákszűréseim és a HPV szűrésem is negatív. Novemberben voltam a kötelező rákszűrésen, ahol minden negatív lett, Candida viszont pozitív. Kérdeztem a nőgyógyászomat ezzel mi a teendő, azt mondta váltsam ki a Gynoxint (3 darabos). Férjemet kell kezelni? Nem.

Most májusban ismét voltam a kötelező szűrésen, ismételten minden negatív, de a Candida pozitív lett. Egyikünk sem lép félre, ezek szerint félre lettem kezelve vagy meg sem szűnt a Candida fertőzésem? Kérjek másodvéleményt ezzel kapcsolatban? A Candida hogyan terjed és mivel szüntethető meg? Valóban nem kell a férjemet kezelni ezzel?

Üdv! Teljesen tévúton jár. A Candida albicans a normál bélflóra része és a hüvelyben is előfordul. Nemi úton tud terjedni de nem ez a jellemző. Önmagában az, hogy kimutatható, még nem igényel kezelést, az csak panasz ill. hüvelygyulladásra utaló jelek esetén indokolt. Ugyanígy a férfioldal is csak panasz esetén igényel vizsgálatot/kezelést.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához