Ezeket látta már?

Demencia

2010.06.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Demencia kezelése, gondozása.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A demencia a szellemi tevékenységek fokozatos és visszafordíthatatlan romlásával járó állapot. Kezelése alapvetően palliatív eszközöket takar, melyekkel a már kialakult állapot vissza nem fordítható, a további állapotromlás azonban emberibbé tehető.

A legfontosabb tehát az érzelmi kontaktusra alapozva élhető környezetben, szeretetteljes elfoglaltságok keresése. Ilyenkor célszerű a még meglévő funkciókra építeni és azokat végeztetni, közösen végezni a demens beteggel.

A fent megjelölt pszichoterápiás foglalkozások mellett egyes esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Antipszichotikumokat használnak a pszichotikus, túlizgatottsági állapotok leküzdésére; másoknál antidepresszánsokat használnak súlyos fokú introvertáltság javítására - ez azonban tovább ronthatja a demenciát. A különféle táplálékkiegészítők általánosan elmondható, hogy többé-kevésbé sikertelenek a szellemi hanyatlás gyógyításában.

Mivel a fentiekből is látszik, a demencia kezelése igen komplex feladat, célszerű több helyről, többféle típusú segítséget is igénybe venni.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához