Ezeket látta már?

Embólia, trombózis után

Kérdés: T doktorur/holgy!

....-n tüdőemboliám volt, majd egy héttel később megint. Azóta felgyógyultam de mint megtudtam az éveken át adott fraxiparine injekció nem tesz túl jót én két évig szúrtam magam. Most egy éve, hogy egyre nehezebben járok a legutólsó röntgen felvételen a következő látszik: a fiziológiás hajlat kiegyenesedett a medencedőlés fokozottab. A lábaim a reggeli ébredés után bedagadnak, és szürke fakólila foltok lesznek rajtuk. Nem tudom kihez lehetne fordulni mert egyre nehezebben mozgok és még csak .... éves vagyok.

Köszönöm!

Válasz:

A tüdőembólia (és a vele kapcsolatos trombózis) terápiájában kötelező alkalmazni a véralvadásgátlót, éppen az újabb vérrögképződés meggátlása céljából. Ebben az esetben nem a gyógyszer a döntő, (mivel hasonló származékok) hanem a gyógyszeradás tartama. Feltehetően szív- és/vagy érsebészeten feküdt annak idején, és oda kellett visszajárnia kontrollra is (?)

Tehát célszerű lenne az akkori kezelő intézményt megkeresnie. Ha ez valamilyen ok miatt nem megoldható, akkor a területileg illetékes hematológus szakorvossal kellene konzultálnia, az ödéma és a láb elszíneződése kapcsán, valamint reumatológussal a járási nehézség okán, ha ez még nem történt meg.

A véralvadási paraméterek ellenőriztetése rendkívül fontos, tehát a hematológus felkeresése lenne az elsőrendű teendő.

Jobbulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz