Ezeket látta már?

emésztési panaszok

2015.06.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Az utóbbi években egyre többször vannak emésztési panaszaim. Viszont nem tudom semmilyen ételhez sem kötni ezt (cukros üdítő, zsíros, tejfölös, paradicsomos..), szinte minden típusnál fordult már elő, hogy étkezés után 1 órán belül kicsit görcsöl, fáj a gyomrom és néha hasmenés is kíséri. Ha olyan helyzetben vagyok, akkor van hogy beveszek egy immodium v. lopediumot. Nem sűrűn, de néha ez segít. Voltam már gasztroenterologusnál, nem talált semmit és hasi UH-n, laborban sem. Nem gondolom azt sem, hogy pszichikai lenne, mert sokszor eszembe sem jut, épp otthon vagyok, de akkor is jelentkezik. Lehet esetleg rendszertelen táplálkozás? A bilirubinommal régebben volt gond, néha magas- néha alacsony (most épp negatív a legutóbbi laboron), de azt modnták lehet Gilbert-kór.Ez lehet az oka esetleg? Elég vékony alkat vagyok és többször voltam vashiányos- nem vészesen. Esetleg egy ételintolerancia vizsgálat segíthetne? Mit kellene tennem? Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Igen alaposan leírt hasi/emésztési panaszai ha jól értem gasztroenterológiai vizsgálaton negatívnak minősültek, tehát szervi érintettség nincsen a háttérben. A máj tekintetében a Gilbert-kór voltaképpen kezelést nem igénylő bilirubinszint-emelkedés, de egyébként nincsenek jellemzőbb klinikai tünetei. A rendszertelen táplálkozás mindig okozhat problémát, különösen a zsíros, fűszeres év/vagy gyorséttermi egészségtelen ételek. A vashiány pótolható vénymentes szerekkel. Esetleg felmerülhet az IBS gyanúja, de az is lehet inkább hasmenéses jellegű - vagy épp ellenkezőleg. A pszichés komponens (fokozott stressz) is belejátszhat ebbe a tünetegyüttesbe.

Ételallergia, laktóz- vagy egyéb intolerancia felmerülhet szintén, ezt a vizsgálatot allergológiai szakrendelés hivatott elvégezni.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz