Ezeket látta már?

Farcsonti fájást

2009.12.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Mi okozhat derék ill. inkább farcsonti fájást? Nem tudok hajolni ,ha leülök felálláskor még jobban fáj.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem!

Kérdésére nehéz látatlanban választ adni, mivel a derékfájás ill. farcsonti fájás egy olyan tünet, amely számos mozgásszervi betegségben jelentkezik.

Önmagában a derékfájás a népesség egyik leggyakoribb panasza.

A deréktáji fájdalom lehet gerinc eredetű, amelynek leggyakoribb oka a csigolyaközti porckorongok elváltozása, kiboltosulása, közismertebb nevén a gerincsérv, amelyben a kitüremkedő porckorong nyomja a kilépő ideggyököt, és ezáltal zsibbadást, görcsöt, kisugárzó fájdalmat okoz.

Derékfájás oka lehet azonban daganat, gyulladás, fejlődési rendellenesség, reumás megbetegedés, baleset utáni állapot is.

Gyakran előfordul a derékfájás, mint tünet nem gerinc eredetű elváltozások kapcsán is, például nőgyógyászati, onkológiai, neurológiai, urológiai, vagy akár egyes belgyógyászati betegségek tüneteként.

A derékfájás hajlamosító tényezői közé tartozik az idős kor, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a fizikai erőnlét hiánya, valamint egyes pszichoszociális tényezők is.

Javaslom panaszával forduljon háziorvosához, aki fizikális vizsgálatot és anamnézis felvételt követően a megfelelő szakrendelésre tudja Önt irányítani!

Üdvözlettel:

dr. Dobróka Tamás

Forrás: EgészségKalauz