Ezeket látta már?

Fogamzásgátló tabletta

2017.03.27. Módosítva: 2017.04.22.

Kérdés: Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Fogamzásgátló tablettát szedek körülbelül 4 éve. Most viszont olyan problémám akadt, hogy otthon felejtettem a gyógyszerem. (Budapesten tanulok, így legkésőbb csütörtökön tudnék hazamenni érte.) Tegnap, vagyis vasárnap kellett volna az új levelet elkezdenem. Mi a teendő ebben az esetben?

Köszönettel

Válasz:

Az Ön által szedett készítmény kétféle hormonszármazékot tartalmaz, egy ösztrogénhatású hatóanyagot, az etinilösztradiolt és egy gesztagén típusút, a levonorgesztrelt. Ezek a hormonhatású anyagok meggátolják a petefészekben a peték havi érését, hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a spermiumok (hímivarsejtek) számára a petesejt elérését, továbbá megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, amelyek következtében csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.

Az Ön jelen helyzetében azt javaslom, hogy ebben a hónapban hagyja ki a fogamzásgátló szedését és a következő hónapban folytassa előírásszerűen az akkori menstruációs ciklusa után. Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát a következő napokban annak eldöntésére, hogy az Ön esetében mennyi idő szükséges a védettségi állapot ismételt eléréséhez a fogamzásgátló ismételt szedésének elkezdése után.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz