Ezeket látta már?

Fogműtét előtt - és után

2011.03.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértők!

Segítségüket kérném. Fogműtétem lesz, de még szoptatom a 11 hónapos (teljesen egészséges) gyermekemet. A fogorvosom nem tudott olyan antibiotikumot és fájdalomcsillapítót ajánlani, ami nem károsítja a babámat. Már volt ilyen műtétem, s akkor fájdalom csillapításra Cataflamot kaptam. De most olvasom, hogy ez egyáltalán nem szedhető esetemben.

Ugyanakkor tudnának olyan antibiotikumot is ajánlani, amit fogorvos felírhat és én szoptatás alatt szedhetem pár napig.

Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

Fogorvos természetesen felírhat antibiotikumot ebben nincsen korlátozás, talán kivételek ez alól a jelenlegi legújabb "páncélszekrény" antibiotikumok a rezisztencia miatt.

A fájdalomcsillaíptókat illetően: ma már kiterjedten alkalmazzáka azt a gyógyszercsoportot, amelynek tagja a Cataflam is (diclofenac), ezek a nem szteroid gyulladásgátlók, legalább 15-20 alapvegyület van, tehát a fogorrvos ebben tud válogatni.

Az kétségtelen, hogy a gyógyszerek jelentős része átmegy az anyatejbe, tehát a babát is érheti gyógyszerhatás. Ezt kell mérlegelnie az orvosnak.

Az antibiotikum tekintetében hasonlóan, tehát mi ajánlhatunk antibiotikumot, - egyébként a fogorvoslásban van néhány kedvelt, és hatásos antibiotikum-típus - de itt is általában az a megkötés mint fentebb, hogy kiválasztódhatnak az anyatejben.

Még egy szempont: ha a baba már 11 hónapos, akkor feltehetően nem kizárólag anyatejet fogyaszt már (?), tehát a gyógyszeres kezelés napjaira (a fogműtétet követően) esetleg ki kellene hagyni a szoptatást, és utána ismét folytatni, akkor a babát nem érheti károsodás, Ön pedig "rendes" kezelésben tudna részesülni.

Egy fogműtét (bármilyen műtét) után mindig nagyobb lehet a fertőzésveszély, és a műtét utáni sebfájdalmat is csillapítani szükséges.

Jobbulást kívánunk, a babának jó egészséget!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz