Ezeket látta már?

Fogtömés cseréje/alternatív lehetőségek

2017.03.07. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Tisztelt EgészségKalauz!

Körülbelül tíz évvel ezelőtt az egyik fogam a fogbélig repedt, egy darab le is tört belőle. A fogorvos ekkor amalgámmal tömte be, pótolta ki a hiányzó részt. Ez a tömés még mindig változatlan állapotban van meg, bár fémszínű.

Az amalgám tömés miatt eddig a tíz év alatt semmiféle panaszom nem volt, amiket az interneten olvasni lehet. Ettől függetlenül tanácsos-e kicserélni és ha igen, milyen típusú fogtömésre? Lehet-e egészségügyi probléma a későbbiekben emiatt, ha eddig nem volt?

Válaszát előre is köszönöm szépen.

Válasz:

Ma már az amalgám töméseket nem használják a fogászatban, mert bizonyított, hogy ha lassan is, de oldódik, (különösen a mai savas táplálékokat figyelembe véve...) valamint fémként potenciálkülönbséget (elektromos feszültség különbséget) kelt a szájban. Ennek szintén lehetnek nem kívánatos mellékhatásai: megbomlik a nyál pH (savas-lúgos) értéke, egyes ionok koncentrációja, stb. Ma már rendkívül jó anyagok vannak a fogtömések vonatkozásában is, melyeket computerrel, az adott fogban található lyuk alakjára tudnak faragni, majd beillesztés után beragasztani. A csere előtt mindenképp javasolnék az adott foggyökérről készült rtg-felvételt, melyet a fogorvos kiértékelve el tudja dönteni, érdemes-e, lehet-e, kell-e cserélni. Ha 10 éve bent van, valószínű megérett a cserére. Nem csak esztétikusabb, de jobb is lesz....

Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos

Forrás: EgészségKalauz