Ezeket látta már?

Fogyasztószer és veszélyei

2010.11.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

A Lindaxa nevű gyógyszerről szeretnék érdeklődni. Felmerült, hogy ismét forgalomba hozzák majd. Ez valóban így lesz? És ha igen, mikorra várható? Én pont a betiltása előtt egy másfél hónappal kezdtem el szedni. Rengeteget segített nekem, több mint 10 kilót fogytam, elmúltak a térdfájdalmaim, és a közérzetem is sokkal jobb lett. Bízom benne, hogy ismét szedhetem hamarosan.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

A Lindaxa - és még számos más - néven forgalmazott, sibutramin hatóanyagtartalmú szereket az EU-ban, az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) ajánlása alapján kivonták a forgalomból, ez év tavaszán. Ennek oka az ún. SCOUT mozaikszóval tövidített nagy klinikai vizsgálatsorozatból nyert eredmény volt, miszerint a sibutramin fokozhatja a szívinfarktus és a stroke előfordulási arányát. A vizsgálat 6 évig zajlott, mintegy 10.000 beteg bevonásával a világban, tehát ezek az eredmények statisztikailag megbízhatóak.

Valószínűleg a fogyást illetően jótékony hatású, ahogy Ön is írja, hatásának lényege a központi idegrendszeri szerotonin-visszavétel gátlása, ennek révén csökkenti az éhségérzetet - pontosabban fokozza a jóllakottság érzését.

A fenti tények ismeretében e szer szedését, vagy beszerzését más forrásból sem tudjuk Önnek javasolni, mert a kockázat ez esetben jóval nagyobbnak tűnik, mint a szedéséből származó előny...!

Konzultálnia kellene kezelőorvosával is, mit tudna javasolni, más terápiát, más módszert a fogyás elősegítésére!

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz