Ezeket látta már?

Generalizált szorongás

2014.04.03. Módosítva: 2015.11.04.

A szorongásérzés hozzátartozik mindennapi életünkhöz, hiszen számos stressz ér bennünket, otthon, munka közben, vagy épp úton valahová. A súlyos, folyamatosan fennálló szorongás (gör. anxietas) azonban már jellemző módon gátolja tevékenységünket, ez az ún. generalizált szorongásos zavar.

A betegség gyermek- és felnőttkorban egyaránt kialakulhat. Tünetei hasonlóak a pánikzavar, a kényszerbetegség és egyéb szorongásos betegségek tüneteihez, de vannak jellemző különbségek is.

Generalizált szorongás

A generalizált szorongással való együttélés hosszú távú kihívás. Legtöbbször egyéb szorongásformákkal, depresszióval is társulhat. Gyógyszeres- és pszichoterápia, életmódi változtatások, relaxációs és megküzdési technikák egyaránt segítenek a betegeknek.

A generalizált szorongás jellemző tünetei

Állandó aggódás, zaklatottság a legapróbb dolgok miatt is

Nyugtalanságérzés, izgatott, felhúzott állapot

Fáradtságérzés

Koncentrációs nehézségek

Irritáltság

Izomfeszülés, izomfájdalom

Remegés, ijedtség

Alvászavarok

Fokozott izzadás, hányinger, hasmenés

Légszomj, gyorsabb pulzus

Ez a fajta szorongásérzés akkor is elhatalmasodhat, ha éppen nincsen konkrét oka. Pl. aggódás szeretteinkért, vagy félelem attól, hogy valami szörnyűség fog bekövetkezni.

Gyermek- és serdülőkori tünetek

Aggódás az iskolai teljesítmény miatt

Félelem a késéstől

Természeti katasztrófától való félelmek

Gyermekeken jellemző lehet még a folyamatos (szülői) megerősítésre való törekvés, megfelelési kényszer, bizalomhiány, perfekcionizmus (mindennek tökéletesnek kell lenni), elismerési vágy stb.

A generalizált szorongás okai

Mint a legtöbb mentális betegség esetén, itt sem teljesen tisztázott a zavar eredete. Szerepelnek benne az agyi ingerületátvivő anyagok (szerotonin, dopamin, noradrenalin). Befolyásolhatja a genetika, stressz, környezeti hatások.

Néhány betegség is összefüggésben áll a generalizált szorongással, pl.

Gastro-oesophagealis reflux (GERD)

Szívbetegségek

Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés

Menopauza

Melyek a fontosabb kockázatok?

Női nem: nők körében kétszer gyakoribb ez a betegség.

Gyermekkori trauma. Gyermekkorban elszenvedett bántalmazás, trauma, (vagy akár csak szörnyű események szemtanúja volt az illető), mind nagyobb kockázatot jelent.

Krónikus betegség. Krónikus, vagy súlyos betegség, pl. rákbetegség is folyamatos aggódáshoz vezet, mi lesz a jövőben, a kezeléssel, a családdal, a kiadásokkal stb.

Stressz. Bármely – egyéntől függően – kisebb-nagyobb stressz is kiválthat generalizált szorongást.

Személyiség. Személyiségtípustól is függ, hogy ki hajlamosabb a szorongásra. Egyes személyiségzavarok, mint pl. a borderline (határeseti) személyiségzavar, pl. gyakran kapcsolódhat generalizált szorongással.

Genetika. Jellemző lehet a családi halmozódás.

Szerhasználat. Alkohol-, vagy kábítószerhasználat következménye is lehet, vagy a meglévő szorongás fokozódhat, koffein, nikotin is ronthat a kórképen.

Szövődmények

A generalizált szorongás egyes fizikai állapotok, betegségek romlását okozhatja, lássunk erre is néhány példát:

Depresszió

Szerhasználat, drogfüggés

Alvászavarok

Emésztési zavarok, bélproblémák

Fejfájás

Fogcsikorgatás

Diagnózis

A diagnózis legfontosabb része a beszélgetés, kikérdezés, az előzményekről (kórelőzmény, előző betegségek, családi körülmények stb.) és a jelen állapottal, tünetekkel kapcsolatos állapotfelmérés, pszichológiai/pszichometriai kérdőívek kitöltése. Az orvos végezhet fizikális vizsgálatot is, hogy a szorongás esetleg valamilyen más betegség talaján alakult-e ki.

Milyen tünetek megléte alapján mondható ki a generalizált szorongás diagnózisa?

Igen erős szorongás, aggodalom súlyos dolgok bekövetkezte miatt a hét majdnem minden napján, és legalább hat hónapja folyamatosan

Az aggódás érzése nehezen kontrollálható

Oly mértékű szorongás, aggodalom, ami a hétköznapi tevékenységek végzését már veszélyezteti

A szorongás nem kapcsolatos egyéb mentális zavarokkal, állapotokkal, mint pl. a pánikzavar, drogfüggés, poszttraumás stressz

Felnőtteken az alábbiak közül legalább 3, gyermekeken legalább 1 tünet megléte: nyugtalanság, fáradtságérzés, koncentrációs zavarok, irritáltság, izomfeszülés, alvászavar.

Kezelés, gyógyszerek

A generalizált szorongás két fő kezelési módja a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia. Talán eredményesebb a kettő együttes alkalmazása. Az orvos számára is kell egy bizonyos idő a helyes terápiás módszer megtalálásához.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

Antidepresszánsok. A fő javallatukban depresszió különböző formáiban alkalmazott készítmények szorongás, adott esetben generalizált szorongás esetén is adhatóak.

Benzodiazepinek. Régóta ismert és alkalmazott gyógyszercsoport, ma már számos újabb vegyülettel gyarapodott. Ezek jelentős része alkalmazható szorongás, generalizált szorongás esetén, néhány megkötéssel. 1. Általában csak rövid távon, 2. számos mellékhatásuk lehet (álmosság, memóriazavar, egyensúlyzavar stb.)

A gyógyszeres kezelést csak pszichiáter kezdeményezheti, a diagnózis felállítását követően.

Pszichoterápia

Beszélgetés-terápia, pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia, bármelyik néven is nevezzük meg/el. Legfontosabb része az életviteli problémák, stressztényezők, aggodalmak megbeszélése, viselkedésváltoztatások megcélzása, végrehajtása. Alkalmasint hatásosabb technikák lehetnek mint a kizárólag gyógyszereken alapuló kezelés.

Leggyakrabban az ún. kognitív viselkedésterápiát alkalmazzák, amelynek jellemző elemei pl. negatív gondolatok és viselkedésformák lecserélése pozitív gondolatokra, érzelmekre. Ez még akkor is hatásos lehet, ha egy kellemetlen helyzet változatlan marad, mert csökkenthető a stressz, és az illető úgy érzi, hogy jobban úrrá lehet saját problémái felett.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Mayo Clinic, Farmakoterápia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához