Mindenki ezt nézi most!

Gyomorpanasz

2017.04.16. Módosítva: 2017.04.22.

Kérdés: 10 éve megműtőttek méhnyak rákkal. Műtét előtt kaptam 20 sugár kezelést, műtét után 10-et.

Azóta folyamatosan gyomor menésem van. 3 évvel ezelőtt epeműtétem volt, azóta a gyomormenésem mellé társult a majdnem mindennapi hányás.

Napi 6-8 fogó gyógyszert használok eredménytelenül, diétát is tartottam, több orvosnál jártam, CT vizsgálat eredmény jó, széklet és vér eredmények szintén jók.

Kérem a tanácsát, mi tevő legyek, a napjaim már elviselhetetlenné váltak.

Köszönettel!

Válasz:

Tisztelt Levélíró Hölgy!

Levelére a következőket tudom válaszolni: pontosan nem részletezte, hogy inkább gyomor panaszai vannak-e (a has felső részén görcsös fájdalmak) vagy gyakori hasmenése. Az első esetben - a has felső részén - valami más okozhatja a tüneteket, nagy valószínúséggel nem a 10 évvel ezelőtt történt sugárkezelés. Gyakori hányása miatt javaslom a háziorvossal történő megbeszélést, szükség esetén gasztroenterológiai vizsgálatát.

Abban az esetben, ha fő panasza a gyakori hasmenés, esetleg nyákos székürítés, az esetleg lehet a sugárkezelés késői szövődménye is. Mindenképpen indokolt székletvizsgálat és szóba jön végbél-, vastagbél tükrözés is. A sugárkezelés további részleteit nem említette, de feltételezhető, hogy a végbél elülső területe is a sugármezőbe belekerült, így ott ez egy gyulladást okozhatott. Mindenképpen ennek a kivizsgálása is szükséges. A vastag- és végbél gyulladások kezelését ugyancsak a gasztroenterológusok szokták irányítani, így javaslom szakrendelő felkeresését.

Üdvözlettel: Dr. Baki Márta, klinikai onkológus szakorvos

Forrás: EgészségKalauz