Ezeket látta már?

Hasi fájdalom oka

Kérdés: Tisztelt Dr. Nő/ Úr!

Jobb oldali /égető érzés fájdalom miatt, amit kb. 1 éve érzek/ hátba kisugárzó, vagy hátból hasba sugárzó fájdalom miatt virtuális colonoscopia vizsgálatot végeztek, a vizsgálat lelete:

Levegővel való feltöltést követően a vastagbélkacsok jól feltágultak, mindkét colon flexura területén közepes-nagy mennyiségű, a colon transversum és colon ascendens lumenében kevés folyékony béltartalom ábrázolódik, mely kis polypusokat elfedhet. Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem észlelhető.

Amennyire a híg béltartalom mellett megítélhető, a colon transversum, oralis harmadában egy nyálkahártyaredő szomszédságában, 10*4 mm-es hosszúkás körülírt nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg.

Az ábrázolandó csontokon mérsékelt degeneratív eltérések látszanak.

A vizsgálati volumenbe kerülő mellkasi szeleteken érdemi kóros eltérés nem figyelhető meg.

Vélemény: Kissé korlátozott értékű vizsgálat.

Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem látható. A colon transversum oralis harmadában apró, polypusra suspect képlet ábrázolódik.

Egyebekben, érdemben negatív hasi és kismedencei status.

A kérdésem az lenne, hogy a lelet / baj van-e? daganatos betegség fenn áll? / indokolja a hasi fájdalmat?

A továbbiakban hova menjek, hogy a végére járjak a fájdalom okának. Esetleg reumatológiai /idegfájdalom/ is okozhatja a hasi , hátba sugárzó fájdalmat.

Válaszát, tanácsát előre köszönöm. Tisztelettel: H. Anikó

Válasz:

Mindenféleképpen colonoscopia, vastagbél tükrözés javasolt. Tisztázni kell ugyanis, hogy van-e az említett helyen polyp. Ha van, eltávolítható-e colonoscóppal egészben és szövettani vizsgálatra is el kell küldeni. A továbbiak ettől függnek. Hasi fájdalmát ez nem indokolja. Ennek érdekében valóban reumatológiai vizsgálat, két irányú gerincfelvétel, CT, esetleg idegsebészeti vizsgálat szükséges ennek tisztázására és esetleges megoldására.

Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz