Mindenki ezt nézi most!

Hasüregi sérv

2017.03.04. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Több éve megváltoztak a székelési szokásaim, naponta többször kell wc-re menni, a normál és a hígabb széklet változóan jelentkezik. Sőt, van amikor egyszerre is jelen van mindkettő, az eleje normál, vége meg híg.

Régebben nem voltam allergiás semmire sem, most meg pl. a diótól órákon belül hasmenés jelentkezik erős émelygéssel, fájdalommal.

Most például sikerült étolajban sült krumplit ennem, ettől azóta (két hete) nem múló puffadásom, hasi fájdalmaim vannak.

A teljes hasi részen érezni a fájdalmat, az izmok is behúzódnak, akarattal kell ellazítani, "kiengedni" a hasam, amely most egy kissé elődomborodik is.

Gyakran fáj a bal bordaív alatt, van amikor tapintható fájdalmas pont is van.

Bal bordaív alatt fáj rendszeresen, de néha a szív tájékára a mellkasra is kisugárzik a fájdalom.

De most már általában kiterjed a fájdalom a teljes hasi részre, és érdekes dolog hogy mozgásra, rázkódásra is néha érzékeny.

Hasi ultrahang negatív, sebészet (aki csak külsőleg nézte, tapintás, köhögtetés nem volt) negatív, étel intolerancia negatív, laktóz intolerancia negatív, vastagbél tükrözés: terminalis illenium területe gyulladt, de a szövetminta negatív IBS-re.

Gyomortükrözés: cardia nyitva, azonkívül negatív, szövetminta negatív.

Hasi ultrahang negatív.

Gasztroenterológus így elhajtott, nem nála kell keresni a gondot szerinte.

Tehát rendszertelen és változó széklet, egyre több ételre egyre súlyosabb panaszok, néha rejtélyes hőemelkedés, nevetni nem tudok, reflexszerűen meg kell fogni a hasamat ilyenkor. De mostmár a bal bordaív alatti fájdalom mindennapos, az egész has fájdalma meg főként állómunka közben jelentkezik.

Tehát a fájdalom nemcsak ételtől hanem testhelyzettől is változik.

Akkor most hova forduljak?

Az én gyanúm Crohn betegség a vékonybélben, illetve hasüregi sérv. http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=82570

A sérv azért játszik még, mert egy éve erőlködés közben szakadásérzést éreztem, mintha elszakadt volna bennem valami. De olyan szinten, hogy sérv vagy izomszakadásban biztos vagyok.

Szóval mi az a képalkotó eljárás, ami a sérvet (hasüregi, rekeszizom, lágyéksérv stb.) vagy a rekeszizom szakadást kimutatja?

Én röntgenre gondoltam, mert az ami számomra magánban megfizethető, Ön szerint van értelme hasi röntgent csináltatnom?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

A gyakori hasmenés, puffadás étkezés után tényleg lehet allergiás eredetű, ezt rengeteg dolog okozhatja. Emiatt további allergének próbája javasolt, ezt általában bőrgyógyászaton végzik. Valóban felmerülhet a vastagbél tükrözés során a terminalis ileumon talált elváltozás alapján a Crohn betegség is, azonban ehhez még több adat szükséges. A bal bordaív alatti fájdalom, mely sugárzik a szív tájékra és a mellkasra, lehet rekeszsérv tünete, melyet a gyomortükrözés során talált nyitott cardia magyarázhat.

Egyelőre szerintem is röntgen vizsgálatra van szükség, nyelés, gyomor vizsgálat, tisztázni kell a rekeszsérv nagyságát, vékonybél passage az esetleges elváltozások miatt. Mindenesetre még egyéb adatok is szükségesek: kor, fogyás, széklet minőség, gyakoriság, kapott-e antibiotikumokat stb.

Meg lehet próbálni mindezt járóbetegként is, de egyszerűbb lenne intézetben kivizsgálni.

Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz