A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hasüregi sérv

#Általános sebészet #Gasztroenterológia #Sebészet
2017.03.04. Módosítva: 2017.03.16.
Hirdetés

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Több éve megváltoztak a székelési szokásaim, naponta többször kell wc-re menni, a normál és a hígabb széklet változóan jelentkezik. Sőt, van amikor egyszerre is jelen van mindkettő, az eleje normál, vége meg híg.

Régebben nem voltam allergiás semmire sem, most meg pl. a diótól órákon belül hasmenés jelentkezik erős émelygéssel, fájdalommal.

Most például sikerült étolajban sült krumplit ennem, ettől azóta (két hete) nem múló puffadásom, hasi fájdalmaim vannak.

A teljes hasi részen érezni a fájdalmat, az izmok is behúzódnak, akarattal kell ellazítani, "kiengedni" a hasam, amely most egy kissé elődomborodik is.

Gyakran fáj a bal bordaív alatt, van amikor tapintható fájdalmas pont is van.

Bal bordaív alatt fáj rendszeresen, de néha a szív tájékára a mellkasra is kisugárzik a fájdalom.

De most már általában kiterjed a fájdalom a teljes hasi részre, és érdekes dolog hogy mozgásra, rázkódásra is néha érzékeny.

Hasi ultrahang negatív, sebészet (aki csak külsőleg nézte, tapintás, köhögtetés nem volt) negatív, étel intolerancia negatív, laktóz intolerancia negatív, vastagbél tükrözés: terminalis illenium területe gyulladt, de a szövetminta negatív IBS-re.

Gyomortükrözés: cardia nyitva, azonkívül negatív, szövetminta negatív.

Hasi ultrahang negatív.

Gasztroenterológus így elhajtott, nem nála kell keresni a gondot szerinte.

Tehát rendszertelen és változó széklet, egyre több ételre egyre súlyosabb panaszok, néha rejtélyes hőemelkedés, nevetni nem tudok, reflexszerűen meg kell fogni a hasamat ilyenkor. De mostmár a bal bordaív alatti fájdalom mindennapos, az egész has fájdalma meg főként állómunka közben jelentkezik.

Tehát a fájdalom nemcsak ételtől hanem testhelyzettől is változik.

Akkor most hova forduljak?

Az én gyanúm Crohn betegség a vékonybélben, illetve hasüregi sérv. http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=82570

A sérv azért játszik még, mert egy éve erőlködés közben szakadásérzést éreztem, mintha elszakadt volna bennem valami. De olyan szinten, hogy sérv vagy izomszakadásban biztos vagyok.

Szóval mi az a képalkotó eljárás, ami a sérvet (hasüregi, rekeszizom, lágyéksérv stb.) vagy a rekeszizom szakadást kimutatja?

Én röntgenre gondoltam, mert az ami számomra magánban megfizethető, Ön szerint van értelme hasi röntgent csináltatnom?

Válaszát előre is köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

A gyakori hasmenés, puffadás étkezés után tényleg lehet allergiás eredetű, ezt rengeteg dolog okozhatja. Emiatt további allergének próbája javasolt, ezt általában bőrgyógyászaton végzik. Valóban felmerülhet a vastagbél tükrözés során a terminalis ileumon talált elváltozás alapján a Crohn betegség is, azonban ehhez még több adat szükséges. A bal bordaív alatti fájdalom, mely sugárzik a szív tájékra és a mellkasra, lehet rekeszsérv tünete, melyet a gyomortükrözés során talált nyitott cardia magyarázhat.

Egyelőre szerintem is röntgen vizsgálatra van szükség, nyelés, gyomor vizsgálat, tisztázni kell a rekeszsérv nagyságát, vékonybél passage az esetleges elváltozások miatt. Mindenesetre még egyéb adatok is szükségesek: kor, fogyás, széklet minőség, gyakoriság, kapott-e antibiotikumokat stb.

Meg lehet próbálni mindezt járóbetegként is, de egyszerűbb lenne intézetben kivizsgálni.

Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.