Mindenki ezt nézi most!

Hogyan lehetne jobb a szex?

2017.03.06. Módosítva: 2017.04.19.

Kérdés: Kedves Doktor Úr/Doktor Nő!

21 éves nő vagyok. Az lenne a problémám, hogy 4 éve vagyunk együtt a párommal, még is a kezdetek óta nem élvezem a szexet vele és nem tudom mi az oka. Én boldoggá szeretném őt tenni, de őt nagyon zavarja az, hogy nem élvezem a szexet és a csókolózást sem. Én sosem próbáltam még meg magamnak élvezetet okozni, ez lehet probléma? Próbálkoztunk már mandzsettát is használni, de nem volt másabb. Ha az ujjával izgat akkor a kelleténél is jobban folyok, az ujjával élvezem is! Viszont a G pontom nekem rettentő érzékeny, azt nem bírom, ha ott csinálja. Inkább kellemetlenebb érzés, mint jó. Szexnél is ugyanúgy folyok, de egyszerűen nem élvezem. Nem érzek semmit sem, pedig szeretném, ha minden rendben lenne köztünk, mert félek, hogy így vége szakad a kapcsolatunknak egyszer. Neki ugyanúgy feláll mindig, viszont az utóbbi időben már nagyon hamar elélvez, gondolom lelki okok miatt, mert megviseli, hogy nekem nem jó. Különböző pózokat is kipróbáltunk már, de minddel ugyanaz volt a helyzet, változatlan. Olvastam, hogy fertőzések is lehetnek az okai, de voltam nőgyógyásznál és nincsen semmi bajom. Mit tudnék tenni, hogy jobban tudjam élvezni a szexet? Ha esetleg az lenne a probléma, hogy nem kívánnám, mert úgy is tudom, hogy nem lenne élvezetes a szex, akkor hogyan érhetnénk el, hogy újra megkívánjam őt? Sportoljak, vagy csináljak nemi edzést, az használna? Egyszerűen szeretném, ha működne...

Kérem segítsen!

Üdvözlettel

Válasz:

A szexuális vágy hiánya vagy annak elvesztésének problémája férfiakat és nőket egyaránt érintheti, kortól függetlenül. Élettanilag a frigiditást, azaz a csökkent szexuális vágyat nem okozza konkrétan semmi. A szexuáis vágy fogyatkozásáról általánosságban persze azt el lehet mondani, hogy férfiak esetében ennek csökkenése 30 éves kortól kezdődően folyamatosan tapasztalható, és ez az életkörülmények függvényében felerősödhet a későbbiekben.

Nők esetében jellemzően 25 és 35 éves kor között van egy enyhe lejtő ezen a területen.

Az Ön esetében a szexuális vágy elvesztését vagy annak hiányát tapasztaljuk. Viszont csak akkor beszélhetünk konkrétan frigiditásról, ha mindez elsődleges probléma. Azaz, ha a vágy hiánya nem másodlagosan, egyéb szexuális nehézség következtében - például merevedési zavar vagy fájdalmas közösülés, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásaként - alakul ki.

A jelenséget szakemberek e szó pejoratív értelmezése miatt nem is frigiditásnak, hanem inkább csökkent, azaz hipoaktív szexuális vágyzavarnak nevezik. Megkülönböztetjük továbbá azokat a csökkent vággyal járó eseteket, amelyeknek a hátterében súlyosabb probléma, például klinikai depresszió vagy bipoláris zavar áll.

Javaslom tehát, hogy keressen fel egy pszichológust a lehetséges lelki okok pontos felmérése érdekében. A jelenség hátterében jellemzően hangulati zavarok, depresszió és egyéb pszichés problémák állhatnak. Ezek azonban nem klinikai szintű, kórházi kezelést igénylő gondok, hanem olyanok, amelyek inkább csak lehangoltságot okoznak.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz