Ezeket látta már?

Hogyan lehetne rávenni a fiam, hogy többféle ételt megegyen? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

gyerek, nem eszik a gyerek, autizmus, orvos válaszol

Üdvözlöm Önöket! Bár már írtam a nagy fiam miatt, azóta sikerült elindulnunk az osztályfőnöke segítségével.

Írt a nevelési tanácsadóba 6 oldalas jellemrajzot, ez miatt volt neki felmérése ami alapján autisztikus tüneteket produkál, de fejlesztésre nem szorul, átlagosan teljesít matek valamennyire kiemelkedő. Elég gyakran "repked" képtelen elszakadni a megszokottól, iskolában agresszív ebben az esetben, engem csak szó nélkül ott hagy. Nagyon dióhéjban, ők kapnak útmutatást válaszként, hogy kicsit másképp kell kezelni őt, én nem kaptam ez csak ellett mondva, így kell elfogadni őt, nincs ezzel semmi baj, pont így tökéletes nekem ahogy van, de van egy dolog amit képtelen vagyok elfogadni, az evés...kenyeret eszik ugyanaz a féle szalámi, párizsi, kenőmájas nem vehetek más milyet, rántotta, tükörtojás, bundáskenyér, szalámis pizza, húsleves átszűrve és csak cérnametélttel, amit még megeszik meg rizs. Rántott hús csont nélküli hússal és sültkrumpli, de ezek csak arany színben. Se zöldség se gyümölcs, semmi mást nem fogad el, jól néz ki, arányosan husis, nem kövér pont ideális (irigylem az alakját) azt mondják hagyjam őt, de egy fejlődő szervezet a maga 8 évével, félek, hogy ez visszaüt.

Pici korban mindent megevett, majd szépen lassan eltűnt minden a listáról. Már a változatlanság miatt undorodik enni, amit megértek, de nem tudunk változtatni. Sose tömtem, mindig kínálom, alkudozunk, de nem erőltetem, az öccse mindent eszik, Fogalmam sincs mit tehetnék, hogy segítsem őt. Nem jó neki sem, említi de nem tud változtatni. Vérképe jó szokott lenni, nem betegeskedő, csak az évi egy max kettő tipikus gyerekbetegség amit elkap. Válaszukat ha tudnak bármilyen tanácsot adni előre is köszönöm.

A szelektív evő autisták hihetetlen egyoldalú táplálékon is képesek egészségesre nőni, az öné ehhez képest még egész változatosan eszik.... Egyetértek azzal, hogy leginkább hagyja ezzel békén, mielőtt megundorodik még ezektől is. A megbízható, megszokott ízeket keresi, ha valamit jóízűen hajlandó megkóstolni, örüljenek neki és dicsérjék, de ha nem, ne kényszerítsék, és pláne ne próbálják "becsapni", ha valami újat kap, azt kizárólag tudtával és beleegyezésével.. Autistákkal foglalkozó gyógypedagógus tud segíteni hogy érdemes bővíteni a repertoárt. Ha ő is szeretne változtatni, próbálja megbeszélni vele, hogy mi változhat és mi nem hátha sikerül olyat találni, ami "befér", az aranybarnára sült vonal pl. már lehet egy jó indulás, hátha ott már is szóba jöhet, mint eddig.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához