Ezeket látta már?

Hogyan vezethet a fülgyulladás az arc bénulásához? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

fülgyulladás, műtét, arcbénulás, vakcinainfó - Az orvos válaszol

Tanulságos történet, miért kell nagyon komolyan venni a fülgyulladást.

Kedves Orvosok, 4,5 éves lányom 5-6 hete 8-10 naponta belázasodik. Folyamatos kommunikáció volt a háziorvossal -megnyugtatott, ez normális. Sok a vírus az óvodában, védekezik a rendszer.

1 hete viszont a fülét is fájlalja, tehát kértem időpontot, előtte viszont már 3 nappal (patikussal, illetve orvossal is egyeztetve) elkezdtünk egy gyermekeknek való fülcseppet orrspray-vel kombinálva használni. Csütörtökön végül eljutottunk a gyermekorvoshoz, aki személyesen is megnyugtatott a lázzal kapcsolatban. Megnézte a lányom fülét, azt mondta folytassam amit eddig csináltunk vele. Vizeletet is vittem, ennek az eredménye miatt még nem hívott.

És akkor a lényeg :

Tegnap délután illetve ma reggel is (alvás után mind a két alkalom) gennyes lerakódás volt (nem kevés) kívül-belül a fülében, hajában, párnán. Gondoltam, megnyugtatom magam Google- barátunkkal, de ő annyit írt, hogy kiszakadt a dobhártya a hatalmas nyomástól, ami a váladék miatt alakult ki, és "utat törve magának" kijött. Nem vagyok egy paramami, ez a tény nem stresszel önmagában, inkább az érdekel, hogy hogyan tovább. Menjünk szakorvoshoz?

Ha valóban kiszakadt a dobhártya, képes önmagától regenerálódni? Figyeljek valamire jobban oda mint eddig (víz ne érje, ne piszkálja)? Nagyon-nagyon köszönöm ha bárki érdemben segíteni tud.

Ezt válaszolták a vakcinainfós orvosok

Kedves Szülő! Fülészeti szakvizsgálat javasolt! Ha tényleg mindkét dobhártya kiszakadt, gyermeke antibiotikum kezelést igényel! A dobhártyák regenerálódnak. Jobbulást kívánok!

Az anyuka a válaszra így reagált:

Holnap délelőtt hívom a praxist. Most újra lázas, és nagyon fáj a füle.

Még egy tanács érkezett a vakcinainfós orvosoktól:

Víz ne érje a fület, ne nyúljanak bele! Ha fül mögötti duzzanatot, elálló fülkagylót, magas lázat tapasztal keressék fel a fül-orr-gégészeti ügyeletet!

Az anyuka ezután részletesen leírta, mi történt a kislányával

A tervem az volt hogy holnap szakorvoshoz megyünk mindenképp, de azért csak stresszelt, hogy a láza újra az egekben, sír a fájdalomtól, a pontot az i-re pedig Beáta Nagy által írt információ, miszerint "fül mögötti duzzanat"-tál induljunk tette volna fel, DE!

Egyszer csak azt vettem észre, hogy konkrétan a fél arca nem mozog a lányomnak. Játékosan rávettem hogy csináljon így, csináljon úgy, ő pedig készségesen tette is, de csak a fél arcával. Na itt fogtam a két gyermekem a hónom alá, és vittem a sürgősségire.

Kaptunk antibiotikumot, fülcseppet, és azt kérték holnap mindenképp a terv szerint menjünk a szakorvosi praxisba. Folyt. Köv. Holnap. Hálás vagyok minden egyes segítő szóért, amit itt kaptam.

Az anyuka és a kislány kálváriája másnap már a kórházban folytatódott

Ma elmentünk egy szakorvoshoz, aki vénás antibiotikum-kezelést javasolt (utasított), így kaptunk beutalót a kórházba. A diagnózis lényege, hogy a gyulladás vagy az általa keletkezett pici borsocska a fül mögött nyomja a koponyát, ezért bénult le a kislányom fél arca.

Kettő kisgyermekkel vagyok 0-24 egyedül (apuka van, de külföldön dolgozik) így a picur heti rendjét ma du organizáltam ismerősökkel, rokonokkal, holnap reggel pedig 9-kor jelenésünk van a kórházban. 5 napot töltünk bent ha minden jól megy. Örülök, hogy nem hagytam annyiban, és nem jutottunk el egy súlyosabb helyzetig, de a lelkem romokban a másik gyermekem miatt.

Több órás műtét lett a vége

Az eredeti posztomhoz a lányom fülgyulladásával kapcsolatban nem tudok már írni, így gondoltam jön egy update 3.0 új bejegyzésben. Ma reggel 9-kor érkeztünk meg a kórházba.

Délután 5-ig vizsgálat hegyek, de az első után kijelentette a szakorvos, hogy ebből bizony műtét lesz, még ma... 5-kor az MRT vizsgálat kezdetét vette. 40 perc után szóltak, hogy indulás a műtőbe, és a tervezett kisműtét helyett 2-2,5 órásra készüljünk. 2,5 óra után megkérdeztem az egyik orvost aki épp kifelé tartott, hogy mi a helyzet.

Azt mondta ne aggódjak, meg 1,5-2 óra MINIMUM... ez volt 20.30-kor. Jelenleg a műtő előtt a földön vertem tanyát.

Az egész buli lényege, hogy elvileg több hónapja gyulladásban van a lányom szervezete, de lévén hogy tünetet nem produkált, nem vettünk észre semmit. Szerencsésnek mondanak, hogy az "elején kaptuk el" a dolgot, bármit is jelentsen ez...

Ha nem bénul le a lányom arca, marad egy darabig a heti néhány lázas nap ami csillapitásra reagál, akkor ez nagyon későn derült volna ki.

Elvileg, de ezt nem értettem teljesen jól, a rengeteg felgyülemlett folyadék elkezdett egy golyóvá összeállni, és ez a golyócska körbeöleli az arcmozgató ideget, emiatt a bénulás.

Nagyon nagyon köszönöm itt is újra és újra a támogató szavakat, reakciókat.

Jelentkezem még, remélhetőleg nevetve ezen az egészen, most pedig csak várom, hogy nyíljon a műtóajtó.

Hosszú időbe telik a teljes felépülés

Tegnap este 22:20-kor tolták ki, közel 4 óra után. Az egyik fülét teljesen felvágtak hátul, a másik fülét pedig belülről pucolták, intubálták. Elvileg minden úgy sikerült ahogy a műtétet vezető orvos szerette volna.

Mára picit megmozdult a bénult arca, de még iszonyatosan sok idő lesz a teljes felépülés. Újra és újra csak nagybetűs KÖSZÖNÖM mindenkinek aki írt, támogatott, gondolt ránk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol