Ezeket látta már?

Beszedhetem az antibiotikumot szoptatás alatt? Az orvos válaszol

hurutos köhögés, szoptatás, antibiotikum, az orvos válaszol

Tisztelt orvosok! 34 éves nő vagyok, kétszer szültem.

Szedett gyógyszerem: Sertalin sandoz 50 mg. Kb. 3 hete hurutosan köhögök, amire ACC-t és köhögéscsillapítót használok. Általában el szokott múlni ettől a köhögés, most viszont 1 hete szúró fájdalmat érzek az alsó bordáim mögötti részen két oldalt. (Köhögéskor, illetve, ha felemelem a karomat.)

Napközben nem köhögök, viszont reggelente még mindig van lerakódás, amit pár percig eltart felköhögni.

Háziorvos a múlt héten antibiotikumot írt fel, viszont mondta, hogy mielőtt beszedném, hagyjam abba a szoptatást. Mivel még nem szeretném, így még nem vettem be a gyógyszert, de a fájdalom miatt aggódom egy kicsit.

Vizsgálaton nem voltam, telefonon beszéltem az orvossal. Azért nem hozzá fordulok egyelőre, mert az ő álláspontja, hogy már feleslegesen szoptatok, szedjem be a gyógyszert. (11 hónapos a gyermek) Az oldalon egyébként rákerestem a gyógyszer hatóanyagára, ahol elvileg alacsony kockázatúként van megjelölve, de mivel a gyógyszertárban is azt mondták, hogy semmiképp se szoptassak mellette, így nem mertem bevenni.

Kérem, adjanak tanácsot, hogy mit tegyek?

1. Beszedjem, és szoptassak tovább?

2. Ne szedjem be, de ez esetben meddig várhatok a javulásra nyugodt szívvel?

Más tünetem nincsen. Sem láz, sem nehéz légzés. A gyógyszer, amit felírtak: Azi Sandoz 500 mg 3 db. Válaszukat előre is köszönöm!

Az orvos válasza

Kedves Kérdező! Leírása alapján a köhögés miatti mozgásszervi panasznak tűnik. Azitromicin nyugodtan szedhető szoptatás alatt, de nem látom az indikációt, hogy miért kellene antibiotikum. Éjszaka aludjon hűvösben és párásítsa a lakást. Reggel egy inhalálás sokat segíthet a váladék felköhögéseben. Ha 4 hétnél tovább tart a köhögés, orvosi vizsgálat szükséges. WHO javaslata alapján 11 hónaposan valóban nem jó elválasztani a gyermeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hurutos köhögés ellen természetes köptető: ezeket ajánlotta a bükki füvesember

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hurutos köhögés

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához