Ezeket látta már?

Igény szerint szoptatom a kisbabám, amit az idős gyerekorvosunk nem tart jónak. Mit tegyek? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

anyatej, szoptatás, immunrendszer, immunvédő

Kedves Orvosok! Mit tanácsolnak az alábbi helyzetben? Igény szerint szoptatom a kisbabámat (2,5 hós), ezt tanácsolták a kórházban, majd a szoptatási ambulancián, és én is ezt tartom a legjobbnak.

Sajnos a gyerekorvosunk (70+) nem így gondolja. Többször elmondtam neki, hogy ennek ellenére igény szerint szeretném szoptatni a babámat a továbbiakban is. Ezt eddig tudomásul vette, de mindig megjegyezte, hogy ha jót akarok magamnak, akkor rá hallgatok és csak kettő-három óránként etetem.

Legutóbb ismét szóba került a szoptatás (mivel nem emlékezett ránk, hogy ezt a témát már többször kiveséztük), így mikor "újra" megtudta, hogy igény szerint szoptatok, akkor rám parancsolt, hogy hagyjam abba, mert el fog apadni a tejem és tápszert kell majd adni. Rám ijesztett, hogy a pici gyomra se bírja a régi és az új tej keveredését stb.

A rendelőben volt egy fiatal rezidens doki gyakorlaton, akire ránéztem, mivel gondoltam, hogy az ő hozzáállása más lehet, de sajnos ő is csak bólogatott az orvos véleményére. Én itt már elvesztettem a türelmemet, belefáradtam, hiszen már többször elmondtam, hogy én, hogy gondolom, hiába hivatkoztam a szakmai protokollra. Úgyhogy csendben végighallgattam, és én is csak bólogattam...

Sajnos ebből kifolyólag a problémámat se vette komolyan, mivel jeleztem, hogy a pici sokat bukik, tüsszög, csuklik, azt mondta, hogy miattam van, mivel sokszor szoptatom, és ha betartanám a három óránkénti etetést, akkor nem bukna.

A kérdésem az lenne, hogy a továbbiakban hogyan kommunikáljak az orvossal? Hazudjam azt, hogy három óránként eszik a babám a békesség érdekében? Sajnos patthelyzetben vagyunk, mivel a környékünkön minden gyermek háziorvos praxisa betelt és nem tud új beteget fogadni.

A bukás mikortól számít kórosnak? Nem tudom, hogy belefér-e a csoport szabályzatába, de ha esetleg tudnak haladó szemléletű kollégát ajánlani elsősorban az I., II. vagy XII. kerületben vagy messzebb, aki még vállal új beteget, annak nagyon örülnék! Köszönöm szépen a segítségüket!

Kedves Édesanya! Amennyiben nincs meg a bizalom, jobb döntés orvost váltani, semmiképp sem megoldás a hazugság. Sajnálom, hogy szoptatás szempontjából nem kapott kellően korszerű támogatást. A régi és új tej keveredésének "elmélete" tévhit. Egyébként az anyatej nagyon gyorsan emésztődik, kevés ideig van a gyomorban. A tejtermelés akkor megfelelő, ha a kisbaba igény szerint szopizik, és a keresletet követi a kínálat, a tej nem apad el csak úgy.

Szoptatási kérdésekben érdemes szoptatási tanácsadóhoz, illetve szoptatás szempontjából korszerű szakirodalmat felsorakoztató tájékoztató oldalakról tájékozódni. pl: lll.hu, szoptatasinfo.hu és Facebook szakértői csoportok.

Az igény szerinti szoptatás a biológiai norma, az embercsecsemő biológiailag meghatározott táplálási és gondozási formája, nem divat vagy hóbort, ennek megfelelően a gyermekorvosi protokollok is igény szerinti szoptatást erősítik.

A bukás addig normális, amíg a baba megfelelően gyarapszik, jókedvű, jól fejlődik és a bukás nem jár panaszokkal (azaz "vidáman" bukik, nincs feszítés, fájdalmas sírás stb), nincsenek más tünetek (kiütések, véres széklet, nyugtalanság, hasfájás). A legtöbb baba bukik, vannak, akik igazán sokat, mindenféle probléma nélkül. 6 hónapos kor után, illetve az üléssel együtt a bukás rendszerint nyomtalanul elmúlik.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához