Ezeket látta már?

IR

2017.04.12. Módosítva: 2017.04.30.

Kérdés: Kedves Diabetológus Doktor Úr/Nő!

Egy, a rádióban elhangzott beszélgetés keltette fel az érdeklődésemet. Lányom születése óta nem tudok lefogyni, 45 éve. Csináltattam egy terheléses vércukor és inzulinszint vizsgálatot.

Éhgyomri vérc.: 5,6 Insulin: 13,4

60 perces vérc.: 7,7 Insulin: 114

120 perces vérc.: nincs a leleten Insulin: 113

Mi a teendőm, diabetológushoz bejutni több hónap, magánklinika nagyon drága. Szíves válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által küldött leletek közül a vércukor a cukorterhelés alatt teljesen normális. Az inzulin szintek azonban a 60. és 120. percben magasak (a nomál szint 40-60 között kéne, hogy legyen). Mindez annyit jelent, hogy a különböző sejtjei érzéketlenek az inzulinra. Ezért az ideális testsúlyúakhoz képest csak többszörös inzulin elválasztással (termeléssel) tudja elérni, hogy a vércukor szint a normál tartományban maradjon. Több évig/évtizedig ez általában nem okoz bajt, azonban, ha folyamatos hízás következik be, akkor ez az inzulin érzéketlenség egyszcsak átcsap hatástalanságba: ekkor alakul ki a felnőtkori, 2-es típusú cukorbetegség.

A javaslat nem lehet más, mint zsírszegény (téli szalámi-, kolbász-, rántott hús-, zsír, szalonna-, mentes) diéta kiegészítve úgynevezett krisztalloid szénhidrát (kristálycukor és származékai) mentességgel. Legalább napi 5x kell kis mennyiséget enni (zöldség, gyümölcs, főzelékek rántás nélkül, saláták, - ha kenyér, akkor - rozskenyér, tej-, tejtermék, napi legfeljebb 1200 kcal kalória bevitellel. Ezen túlmenően fokozni kell a fizikai aktivitást (pl. úszással - a hideg viz u.i jobb hő(kalória) elvonó, az izületek nem terhelődnek, de minden izom mozog).

Ez a fajta fogyókúra azért lehet esetleg veszélyben, mert amikor elkezdik betartani, megjavul az inzulin hatás. A túltermelésre való hajlam azonban nem csökken! Ezért néhány hét után minden fogyókúrázóban "mérhetetlen erejű" evési vágy indukálódik. Ennek hátterében a szervezetben a korábban megszokott mennyiségben elválasztódó inzulin van, ami hirtelen eredményez alacsony vércukor szintet, egyúttal étvágyat gerjesztve. Ekkor kell kitartani, és ha lehet még gyakrabban becsapni a szervezetet kalória és cukorszegény ételek fogyasztásával. Nem könnyű. Ha nem vigyáz és elszabadul az étkezési pokol, a több hetes fogyási eredmény akár néhány nap alatt elszáll!

Tehát kitartás, akarat és az abban való hit, hogy a fogyás után normalizálódik minden - ezek kell, hogy átsegítsék a menthetetlenül jövő rossz, szinte tarthatatlan periódusokon.

Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos

Forrás: EgészségKalauz