Ezeket látta már?

Ízületbe adott injekció

2010.11.05. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: 33 éves vagyok, azt szeretném tudni, hogy térdízületi gyulladásra Depo-Medrol inj.-t fogok kapni, van-e mellékhatása a szervezetre és helyileg???

Köszönettel:

Válasz:

Az ízületi gyulladásokat számos gyógyszerrel lehet kezelni, ún. nemszteroid gyulladásgátlókkal (NSAID), valamint szteroidokkal, helyi kezeléssel, szájon át bevehető készítményekkel, és célzottan az ízület/ekbe adott injekciózás révén is.

Feltehetően a Depo-Medrol esetében ez utóbbira gondolt, hogy az injekció beadják a térdízületbe a gyulladás csökkentése, a tünetek, a fájdalom mérséklése, és a járáskészség helyreállítása érdekében.

Természetesen minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, a szteroidoknak közismerten, hiszen ezek hormonok. Azonban egy injekció, még ha depó is (ami azt jelenti hogy a hatóanyag, a metilprednizolon lassan szívódik fel, hatása is elnyújtott lesz) szisztémás mellékhatást csak igen csekély mértékben okozhat, főként ha nem is kell ismételni, legtöbbször nem kell. Helyi reakció, kismértékű helyi szövetkárosodás esetleg kialakulhat a beadás helyén, de az múló jelenség.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz