Ezeket látta már?

Ízületi betegségek kezelése

2014.01.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakorvos Asszony/Úr !

... éves vagyok és izületi kopásos fájdalmakra Tramadol 50-t szedek két éve. Az utóbbi hetekben komoly székrekedési gondjaim vannak, korábban ritkán fordult elő. Szeretnék áttérni másik gyógyszerre, de már - sajnos ! - elvonási tüneteim lettek (álmatlanság, rossz közérzet, depressziós tünetek). A székrekedés mennyire jellemző ennél a gyógyszernél vagy menjek ezirányú vizsgálatra (amit lehetőleg mellőznék).

A napi egy kapszula szedését már kitoltam, nagyobb időközöket hagyva. Fokozatossággal kb. mennyi idő a hiányérzet megszűnése, vagy egyedileg eltérő ? Van-e más gyógyszer, amivel kiválthatnám és minimális a mellékhatása (Astrixot kell szednem).

Szíves válaszát köszönöm !

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Az ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak csillapítására többféle gyógyszercsoport alkalmazható. Ezek egyike az Önnek felírt tramadol/contramal, mely erős fájdalomcsillapító hatású szer, igazából "fél-opiát", tehát a morfinszármazékok hatáserősségének kb. 50%-ával rendelkezik. Minden gyógyszernek van természetesen mellékhatása, tehát pl. az ízületi, mozgásszervi betegségek terápiájában alkalmazott NSAID-oknak is (nem szteroid gyulladásgátlók), ahol a hosszú távú kezelés során jellemzően gyomor-bélrendszeri panaszok, gyomor nyálkahártya felmaródás, vérzés jelentkezhet arra érzékeny egyéneken. Általánosnak tekinthető alapelv, hogy e szerekből a minimálisan hatásos dózist kell adni, a terápiásan indokolt lehető legrövidebb ideig.

A kezelőorvossal kellene megbeszélni, hogy melyik fájdalomcsillapítót javasolja a tramadol helyett, mindezek figyelembe vételével.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz