Ezeket látta már?

Ízületi problémák, fájdalmak

2012.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... éves, aktív, dolgozó nő vagyok. Egészségi állapotom kitűnő, beteg ritkán vagyok, kórházban még nem voltam. Heti 3-4 nap járok edzőterembe, futni. És mégis írok Önnek.Problémám már ... évvel korábban októberben kezdődött.Reggeli ébredéskor azt vettem észre, h az ujjaim iszonyúan bedagadtak és nehezen tudtam mozgatni őket.Voltak olyan éjszakák mikor a zsibbadáshoz még társult egy iszonyú erős fájdalom ami az alvást is lehetetlenné tette.Napközben a munkámat el tudtam látni de az éjszakák elviselhetetlenek voltak. Ez az állapot kb. márciusig tartott.Orvosnál is voltam, itt Írországban ahol élek.Megállapították,h több vasra lenne szükségem amit tablettával pótoltam.(A mai napig szedem)Mikor hazarepültünk már minden rendben volt így otthon nem mentem el orvoshoz.Következő télen újra kezdődött minden. Annyi különbséggel, h bár dagadtak és érzékenyek voltak az ujjaim de az elviselhetetlen fájdalom elmaradt. És már közeled a tél. Aggódom mert tegnap újra bedagadtak.Mi lehet a baj? Reumás vagyok?

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Köszönöm a részletes beszámolót a tünetekről. Az előzmények nem derülnek ki, tehát pl. korábbi betegségek, esetleges műtétek, családi érintettség hasonló problémákban, fennálló gyógyszerszedés stb.

A leírtak alapján egy dolgot tudok javasolni Önnek, valóban úgy tűnik, hogy ízületi érintettségről (is) van szó, ha jól értem elsősorban a kéz ízületei tekintetében.

Ami javasolható - bár a külföldi orvosi ellátás rejtelmeit nem ismerem, de biztosítása nyilván van - el kellene jutnia reumatológus és/vagy klinikai immunológus szakorvoshoz, az autoimmun típusú betegségeket illető átvizsgálás ügyében, amelyet jelezhet az ízületekkel kapcsolatos fájdalom, duzzanat, gyulladás.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz