Kell-e covid gyorsteszt oltás előtt? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Kell-e covid gyorsteszt oltás előtt, vakcinainfó, az orvos válaszol, koronavírus, oltás, vakcina, covid-19

Tisztelt Orvosok! Két kérdést is fel szeretnék tenni:

  1. Oltás előtt szükséges-e gyorstesztet csinálnom, ha a napokban kovidos beteggel volt kontaktom. Mi történik, ha lappang bennem a covid és megkapom a vakcinát?
  2. Hashimoto-s betegként az oltás előtt kell-e Tsh, Anti-TPO szintet nézetni? Gondot jelent-e a magas Anti-TPO szintem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés? Ez a két kór áll mögötte - olvasson tovább!

Kedves kérdező!

1. A vakcina nem befolyásolja a fertőzés lefolyását, nem is javít, nem is ront rajta. Ettől függetlenül minden lázas betegség esetén ellenjavalt bármilyen oltás beadása, mert ilyen esetben nem alakulhat ki az elvárt %-os védettség az oltóanyag hatására. Egyébként több esetben kifejezetten gyógyító, betegségmegelőző céllal adnak lappangó fertőzés gyanúja esetén védőoltást, pl. tetanusz fertőzés gyanúja esetén ez történik, ha valaki szennyeződéssel járó sérülést szenved el (ezügyben biztos Önöknek is vannak tapasztalataik). Alaptalan tehát a pletyka, miszerint a lappangó Covid-19-re adott oltás súlyosbítaná a fertőzés lefolyását.

Jóllehet, nem súlyosbítja az oltás az esetlegesen már zajló fertőzést, azonban, ha Ön esetleg koronavírusos betegként érkezik az oltásra, megfertőzheti az ott tartózkodókat is! Általánosságban a következőket tudjuk javasolni, hozzátéve, hogy a végső döntés minden esetben az oltást beadó orvosé:

A többiek védelme érdekében MINDENKÉPP FFP2 maszkban menjen oltásra! A többiek védelme érdekében MINDENKÉPP FFP2 maszkban menjen oltásra! Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol

2. Pajzsmirigybetegségek esetén bármely vakcina adható, ha a betegsége kiegyensúlyozott állapotban van, tehát ha a TSH, fT4 laborértékek normál tartományon belül vannak. Ha ezekben eltérés mutatkozik, csak Pfizer, Moderna, vagy AstraZeneca adható.

Gyakori kérdés Hashimoto-betegségben szenvedők részéről, hogy gondot jelent-e a magas anti-TPO /anti-TG szint. Nem, ugyanis ezek a laborértékek nem a pajzsmirigy funkciójára vonatkoznak! Az emelkedett anti-TPO és/vagy anti-TG csupán annyit jelent, hogy az immunrendszer ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen, ez a Hashimoto-betegség lényege. Ezek az értékek folyamatosan magasak maradhatnak, gyakorlatilag ezt nem fontos kontrollálni, ezek a laborleletek inkább a diagnózis felállítását segítik. Elegendő tehát a TSH, fT4 értékeket figyelembe venni.

Figyelem! az itt megjelenő információk csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi vizsgálatot! A panaszaival minden esetben forduljon kezelőorvosához!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol