Mindenki ezt nézi most!

Vérmérgezés tünete: ha ilyen piros csík indul el a sebből, hívjon orvost!

Vérmérgezés tünete: ha ilyen piros csík indul el a sebből, hívjon orvost!

Ha a bőrünkön seb van, és a gyógyulás helyett piros csík indul el belőle, az sebfertőzést jelent, s haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia vele. A nyirokerek gyulladását jelző csík a vérmérgezés előjele, ami azonnali kezelést igényel.

Vérmérgezés bármilyen banális sebből kialakulhat, akár egy rozsdás szegbe lépés okozta fertőzésből, akár orvosi, kórházi kezelés során a testbe vezetett eszközök okozta fertőzésből.

Előbbi esetben a szeg okozta szúrt sebbe külső szennyeződés kerül, pl. föld, benne baktériumokkal, amelyek a bőr alatti szövetekben oszlásnak indulnak és elárasztják a szervezetet. Utóbbi esetben a bőrünkön, a hajlatokban, szőrös területeken élősködő, tüneteket nem okozó baktériumok juthatnak a kórházi kezelés során a szervezetbe, és így fertőződik meg a beteg.

– ismertette dr. Juhász István a Bőrgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Már egy apró sérülés is végzetes következményekkel járhat, de hatványozottan veszélyeztetett ebből a szempontból a teste nagy felületén égett beteg, mert nem védi a bőrtakaró, könnyen bejuthatnak szervezetébe a kórokozók.

A vérmérgezés (szepszis) az elgennyesedett sebből alakul ki

A szétáramló kórokozók súlyos tüneteket képesek okozni, úgy mint:

  • lázat, hidegrázást
  • vagy éppen túl alacsony: 35 Celsius-fok alatti testhőmérsékletet,
  • légzészavart,
  • vérnyomáscsökkenést,
  • aluszékonyságot,
  • rossz közérzetet.

A vérmérgezés tünetei összességében elesettséghez vezetnek

A vérmérgezés következménye nem gyerekjáték: összeomlik a beteg keringése, zavar támad a zsigerek működésében, mint pl. a vesében, a szívben, májban és további szervekben. A bőr előbb meleg, rózsás, száraz, később hideg, sápadt, verejtékes lesz.

A vérmérgezés korai felismerése és kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben megállíthatatlan láncreakció indul el a szervezetben, mely halálhoz vezet.

A vérmérgezés folyamatában aerob és anaerob baktériumok vesznek részt

Az oxigén segítségével növekedőket aerob kórokozóknak nevezzük. Ezek a gyakrabban előforduló baktériumok, ilyen pl. a streptococcus. Ez a bőr felszínes rétegében orbáncot okoz, de szövődményes, mély elhalásokkal járó fertőzés okozója is lehet.

Ez a baktérium különösen akkor végez pusztítást a szervezetben, ha annak gyenge az immunrendszere, mint pl. a cukorbetegeké vagy az immunrendszer működését gyengítő kezelésben részesülő daganatos betegeké. A streptococcus baktérium egyik fajtája, a néha nagy sajtónyilvánosságot szerző „húsevő” baktérium a bőr alatti szövetek elhalását okozza, egészen az izomig. Az életveszélyes betegség gyógyítására gyors sebészi beavatkozás, a seb mielőbbi feltárása szükséges.

A vérmérgezés okozta merevgörcsökért anaerob kórokozók felelnek

Az anaerob, azaz oxigén nélkül szaporodó kórokozók merevgörcsöt (tetanusz) vagy üszkösödést (gáz gangréna) okozhatnak. Minden esetben ki kell tisztítani a sebet, ehhez bemetszik a bőrt, az életképtelen szöveteket eltávolítják, hogy ki tudják vezetni a gennyes sebváladékot a bőr felszínére.

Ebből a célból dréncsíkot (a váladékot elvezető szilikon cső) helyeznek a sebbe, lokális antibakteriális szert és párakötést helyeznek rá. A helyi kezelést szisztémásan adott antibiotikummal egészítik ki.

Vérmérgezés gyanúja esetén mihamarabb tanácsos orvoshoz fordulni, mert a szövetekben robbanásszerűen terjedhetnek a baktériumok!

A szepszis halálozási aránya igen magas: minél később ismerik fel a vérmérgezést, annál nehezebb megállítani a halálhoz vezető folyamatokat.

Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a veszélyes vérmérgezés, így életek ezreit lehetne megmenteni. Olvasson tovább!

Egy Magyarországon végzett, debreceni intézményeket is érintő felmérés szerint az intenzív osztályon kezelt súlyos szepszisben 100 betegből 64 hal meg. A legjobb gyógykezelés itt is a prevenció, vagyis a sebfertőzés korai felismerése.

Forrás: Kardiológiai Intézet Debrecen