Ezeket látta már?

Kisgyermekkori táplálkozási problémák

2011.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom ... éves és nem igazán akarja megkóstolni az új ízeket.gyümölcsöt egyáltalán nem eszik.Lepréselem a gyümölcslevet és csak úgy issza meg.

Szeptemberben kezdte az ovit,de minden 2. héten beteg lett,amit nehézlégzés követett.Most immunerősítő kúrát alkalmazunk nála és kivettem a közösségből a gyermekorvos javaslatára.

Pullmanológus allergiavizsgálatot végzett vérből,ami negatív lett. Volt egy érték az eredményben,ami bélférgességre utalt.Abban az időben nem is evett.

Vashiányosnak találta az orvos,de nem vészes az eredménye.

A kérdésem az lenne,hogy a vashiány okozhat e étvágytalanságot ill. a kevés gyümölcs és zöldség fogyasztás mihez vezethet,esetleg gyengítheti e az immunrendszert?

Van e összefüggés a mostanában sűrűn jelentkező felső légúti betegségek és nehézlégzés gyakorisága, illetve a vitaminszegény táplálkozás között?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Édesanya!

A különböző étkezési, táplálási anomáliák, bármennyire is nehéz beismerni, többnyire nevelési kérdésekre vezethetőek vissza.

A gyümölcsételek kihagyásával az Ön kislánya a normál bélműködésben illetve a belek tisztításában segítségre lévő élelmi rostoktól, valamint páratlan természetes vitaminforrástól esik el. Amennyiben eddig nem járt közösségbe (bölcsődébe) Luca, a szeptemberben megkezdett óvoda mellett jelentkező eleinte gyakrabb, később remélve ritkábban észlelt betegségek évi 8-10, esetleg 12 gyakorisággal akár normálisak is lehetnek, ha szövődménymentesen és a megszokott módon zajlanak.

A vérképben észlelt, bélférgességre utaló érték feltehetően az eosinophil fehérvérsejtek emelkedett voltát jelenti - ez azonban nem kizárólag bélférgesség, hanem egyéb parazita, sőt akár bakteriális megbetegedésekben is, illetve allergiás (asztma!!!), vagy akár autoimmun megbetegedésekben is.

A laborban észlelt vashiány azonban valóban okozhat fokozott fogékonyságot betegségekre, azt el kell dönteni, hogy kezelendő-e vagy sem. Egyébként az étvágytalanság is lehet vashiányos tünet. A gyümölcsökkel - zöldségekkel vas is felvételre kerül, valamint C-vitamin is, mely önmagában képes a vas bélben történő felszívódását serkenteni.

Tehát: hiányos táplálkozás -> vashiány, vitaminhiány -> fokozott fertőzési hajlam.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz