Ezeket látta már?

Kölcsönhatás, vagy pánik-reakció?

2013.09.24. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt szakértő!

... éve generelizált szorongásra, p. betegségre szedegetek xanaxot.NAgyon nagy problémát jelent számomra a fogorvosi kezelés, mert legutóbbi foghúzáson(pár éve)a lidocain beadása utána nagyon rosszul voltam, iszonyatosan gyorsan vert a szivem mint még soha! Én ezt úgy vettem, h a lidocainra vagyok érzékeny, bár előtte amikor nem voltam p.beteg nem volt bajom a lidocaintól.A kérdésem az lenne, hogy talán mégsem a lidocainra reagáltam olyan hevesen, hanem "egyszerű" pánik?(akkor nem volt bennem xanax). És ez lenne a másik kérdésem, hogy ha ön is azt írja h val.szin nem a lidocaintól volt, akkor ha megyek fogat húzatni(muszáj lenne), akkor vehetek be 1mg xanaxot, foghúzás előtt?Összefog veszni a lidocainnal? NAgy segítség lenne a válasza!Előre is köszönöm, tisztelettel :

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A lidocain és a Xanax (alprazolam) között gyógyszeres interakció/kölcsönhatás az orvosi előírás szerinte nem áll fenn. Mivel a lidocain önmagában inkább bradikardizál, tehát lassítja a szívműködést, és vérnyomáscsökkenést okoz, nem valószínű, hogy a lidocain injekció tehető felelőssé a heves reakcióért.

Tehát inkább magát a generalizált szorongást, a pánikzavart lehetne háttértényezőnek látni az igen hevesnek tűnő reakció, a pulzus szapora mivoltáért.

"Összeveszni" a két szer nem fog, de a lidocainra lehet egyéni érzékenysége is, amit nem tudhatunk - főként, ha élete során korábban, fogászati beavatkozás alkalmával a lidocain nem okozott hasonló problémát, jelenséget.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához