Ezeket látta már?

Koponya MRI-lelete

2010.09.13. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Üdvözlöm!

Szeretném megtudni mit jelent az alábbi lelet. Koponya MRI: a hátsó scala nem kóros, a IV. kamra centralis helyzetű, középtág. A supratentorialis kamrarendszer középállású mérs. aszimmetriás, de kórosat nem mutat. A külsö liquorterek szabályosak. Jobb oldalon az oldalkamra ventralis harmada mellett a capsula externának megfelelően látható egy keskeny, bő 1 cm hosszú, csaknem folyadék-jelmenetű elváltozás, térfoglaló jellege nincs. Jobb oldalon a cella media ventralis és kp. harmada határán a laterális kontúr mellett látható egy legnagyobb átmérőjében 7 mm-es keskeny, FLAIR képeken is jelfokozott góc. Kissé magasabb és dorsalisabban két apró, hasonló jelmenetű fehérállományi góc is van. Nyomásos tünet itt nincs, középvonal a helyén áll.

VÉLEMÉNY: jobb oldalon a capsula externában látható elváltozás lehet ischaemiás eredetű. A FLAIR képen is magasabb jelű elváltozások mibenléte nem derült ki egyértelmüen, demyelinisatiós eredet lehetséges.

TEHÁT EZT SZERETNÉM TUDNI HOGY MIT JELENT EZ, VÁROM VÁLASZÁT, ÜDVÖZLETTEL:

Válasz:

Köszönjük a koponya MRI lelet megküldését. A tüneteit nem írta le, ezt jó lett volna tudnunk.

A véleményben foglalt ischaemiás eredetű elváltozás (lehetősége) a keringés zavarára utal. A demyelinisatiós eredet (szintén csak mint lehetőség) utalhat esetlegesen kezdődő sclerosis multiplex-re.

Természetesen mindennek megállapítása és a diagnózis felállítása a fenti MRI lelet alapján a neurológus szakorvos feladata!

Tisztelettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához