Ezeket látta már?

Köszvényellenes gyógyszer

2010.11.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnénk hozzájutni az Enturen nevű orvosság magyar nyelvű betegtájékoztatójához, mert a család egyik tagja beszerezte ezt a készítményt, de olasz nyelvű kísérőlapon kívül egyebet nem adtak hozzá! Tudna ebben segíteni?

Köszönettel!

Válasz:

A levélben említett gyógyszer hazánkban nincsen forgalomban, hatóanyaga a sulfinpyrazone nevű szer. Ha jól értem külföldről szerezték be.

A hatóanyag főként a köszvényre, köszvényes artritiszre, tehát ízületi gyulladásra alkalmazott szer, valamint voltak vele kísérletek a trombocita-aggregáció gátlásban, pontosabban egy időben véralvadásgátlóként is alkalmazták, de ez ma már nem szerepel mint indikáció.

Várható mellékhatásai közül a gyomor-bélrendszeri jelentősebb, és gyakoribb. Ezen túl okozhat vérképzőszervi zavarokat is.

Erősítheti az inzulin és egyes orálisan alkalmazott vércukorcsökkentők (szulfonamidok) hatását.

Nem adható: ismert, aktív fekélybetegségben, vérképzőszervi zavarokban, és pirazol-típusú szerekre való túlérzékenység esetén.

A köszvényben, köszvényes ízületi gyulladásban alkalmaznak kevésbé veszélyes szereket is, érdemes lenne reumatológus szakorvossal, belgyógyásszal konzultálni ezügyben!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz