Ezeket látta már?

Mennyire hatásos étrend-kiegészítő a kreatin? Az orvos válaszol

étrend-kiegészítő, tabletta, nébih, termékvisszahívás

Kedves Orvosok! Kreatin mono-hidráttal kapcsolatban azt lehet hallani, hogy a legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő és hogy napi 5 gramm használatának számos pozitív hatása van.

Nem ismerve a kapcsolódó szakirodalmat, metaanalíziseket és valószínűleg ha ismerném sem tudnám objektíven értelmezni megfelelő szakképzettség nélkül, ezért azt szeretném kérdezni, hogy tudományosan mennyire alátámasztottak a jótékony hatásai, illetve valóban nincs káros hatása? Érdemes lehet alkalmazni ha heti 4-5 alkalommal sportolok?

Kedves Kérdező! Nincsenek egyértelmű adatok, és ezen nem is csodálkozhatunk nagyon, hiszen az orvosi érdeklődés előterében mégiscsak az áll, hogy hogyan tudjuk az egészségünket megőrizni, vagy a kialakult betegséget gyógyítani, következményeit elhárítani. Ehhez képest azért kevésbé prioritás az orvosi gondolkodásban az, hogy a sportban hogyan lehet teljesítményt fokozni, vagy izomtömeget növelni pl. abból a célból, hogy jobban megfeleljünk a kor által támasztott „igényeknek” (pl. a közösségi média vagy a reklámok által sugallt képnek vagy ideálnak). Tulajdonképpen az eddigiekből következik az is, hogy kevésbé vannak evidenciák az ilyen teljesítményfokozóként használt szerekkel kapcsolatban. A betegségek kezelésére gyógyszereket fejlesztünk, annak szigorú szabályai vannak, a fejlesztés, engedélyezés, a forgalomba hozatal, a gyártás szigorú standardok szerint történik, az engedélyeket alaposan megtervezett tanulmányok eredményei alapján adják ki a hatóságok. Teljesítményfokozóként (jó esetben) étrend-kiegészítőket használunk, amelyeknek egyáltalán nem kell ilyen szigorú kritériumoknak megfelelni, a vizsgálatok velük kapcsolatban esetlegesebbek, kevésbé alaposan tervezettek, nehezebb biztos következtetéseket levonni azokból. A készítmények minősége, összetétele is bizonytalanabb. A kreatin a teljesítmény fokozására használt legnépszerűbb táplálék-kiegészítő. Nem számít doppingszernek sem, és valóban vannak arra utaló adatok (inkább fiatalabb férfiaknál – nőknél és idősebbek esetében kevésbé), hogy bizonyos helyzetekben javíthatja a teljesítményt. A vizsgálatok/eredmények egy része azonban bizonytalan, nem következetes, vannak bőven olyan vizsgálati adatok is, amelyek nem mutattak ki teljesítmény fokozó hatást, és jelentősnek tűnnek az egyéni különbségek is (abban a tekintetben, hogy ki reagál pozitívan és ki nem). A fentiek értelmében nem látunk igazán tisztán a kérdésben. Ezzel együtt a tolerálhatóság jónak tűnik, felmerültek problémák (pl. vízvisszatartás, ízületi panaszok, izomgörcsök), de persze ezekre sem erős az evidencia. Úgy tűnik, nagy dráma valóban nincs ez ügyben. Inkább arra érdemes figyelni, hogy problémaforrás lehet, hogy a kreatin készítmények szennyeződéseket tartalmazhatnak. Valamint ha valaki többféle étrend-kiegészítőt kombinál, azok interakciói is veszélyekkel járhatnak.

Szóval a szedés pozitív hozadéka nem bizonyított vagy nem jelentős. Az anyagok minőségellenőrzése, a gyártásukra és forgalmazásukra vonatkozó szabályozások pedig hiányosak, gyengék, ami megnehezíti a fentieknél határozottabb következtetések levonását. Kb. ennyi...

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához