Ezeket látta már?

Krónikus (?) arcüreg gyulladás

2011.03.21. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: A családban mostanában valamelyikünk mindig beteg, így megy az oda-vissza ping-pong.A háziorvosom erős náthás tünetekkel (valszínű vírus eredetű) arcüreggyulladás gyanújával szakorvoshoz irányított (fájdalmam nem igazán volt a fejfájáson kívül), aki röntgen után (eredménye: mindkét sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadék) két oldali gennyes orrmelléküreg gyulladást állapított meg, majd Leflokin antibiotikumot írt fel. 1 hét utáni röntgenen (vizsgálat nélkül) eredmény: jobb oldali sinus maxillarisban bő két ujjnyi folyadékárnyék.A szakorvos azt mondta, hogy hatástalan volt az antibiotikum, még mindig gennyes (miközben már gyakorlatilag panaszom nincs, jól vagyok),írt beutalót az ÁEK-ba öblíteni vagy megműteni. Tiltakoztam, hogy tul. képpen enyhe fejfájáson kívül egyéb tünetem nincs, mostanra az is elmúlt, jól érzem magam, nincs orrdugulás, váladék.Azt mondta, akkor lehegt, hogy ki fog tisztulni (ACC600 szedése). Informálódtam és nekem úgy tűnik, hogy ennyi idő után ez igen aránytalan lépés. Mi a véleménye?

Válasz:

Az arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg gyulladás általában egy idő után tud krónikus jelleget ölteni. Éppen azért mert ezek nem igazán jól átjárható, tisztítható "terek", ugyan antibiotikus kúrával a baktériumok (általában, jó esetben) elpusztíthatóak, de ezeket az üregeket vagy mechanikus, vagy más úton-módon ki kell "pucolni".

Ez így nagyon népszerűen hangzott, lássuk milyen módszerek alkalmazhatóak?

- Akut arcüreg gyulladás esetén orrcseppek, gyulladásgátló készítmények, helyi melegítés, és antibiotikus kezelés (célzottan).

- Egy héten túl fennálló arcüreg gyulladás (szubakut gyulladás): átmosás, átöblítés, esetleg az arcüreg felszúrása, injekciós antibiotikum adása.

- Krónikus arcüreg gyulladás:

átöblítés, állandó katéter alkalmazása, ha több (5-10) átöblítés nem eredményes, lehetne műtétet javasolni.

Tehát ilyen értelemben az utolsó mondat a nyákoldó (ACC) kezeléssel kapcsolatosan valóban aránytalannak tűnik, még a csekély tüneti kép alapján is.

Jobbulást, jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz