A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

L-thyroxin és a kávéfogyasztás

#Endokrinológia / anyagcsere
2014.08.18. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Kérdés: Tisztelt Szakértő!

Minden reggel L-thyroxint kell bevennem, mivel ... éve teljesen kiműtötték a pajzsmirigyemet.

A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszer bevétel után fél órával mindig reggelizek, és utána megiszok egy tejeskávét. Okozhat-e a kávé gondot, hathat-e a gyógyszerre?

Egy ismerősömnek azt mondta az orvosa, a gyógyszer bevétele után 5 óráig nem ihat koffeineset. Nekem erről senki nem szólt? Mi az igazság?

Előre is nagyon Köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

Kedves Kérdező!

Az L-thyroxin és a koffein között ezidáig nem írtak le gyógyszertani kölcsönhatást, úgyhogy nyugodtan kávézzon reggelente, nem befolyásolja a gyógyszert. Az ételek és italok közül a szójatartalmú élelmiszerekre kell csak odafigyelni, mert a szójában található vegyületek csökkenthetik a gyógyszer felszívódását.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.